În acest context, până la ora 10:30 GMT, țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie era în creștere cu 1,15%, până la 88,48 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aceeași lună, a crescut cu 1,16%, la 81,95 dolari.
Cele două repere globale ale petrolului au reușit, astfel, să recupereze pierderile din ultima perioasă și sunt pe cale să obțină a treia creștere săptămânală consecutivă. "Publicarea PIB-ului american nu a dezamăgit", a comentat Stephen Brennock, de la PVM Energy.
Statele Unite au încheiat anul 2022 în creștere, cu un avans al produsului intern brut (PIB) de 2,1% pe ansamblul anului, a anunțat joi Departamentul Comerțului. Alți indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea cererilor de ajutor de șomaj din SUA, au fost fost primiți cu încântare de investitorii în petrol, întărind "consensul tot mai mare că economia americană va evita o aterizare dură", a continuat analistul. Starea de sănătate a celei mai mari economii din lume are un impact direct asupra cererii de țiței, deoarece SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume.
Această serie de date economice pozitive a dus la o creștere a prețurilor, care sunt însă ținute în frâu de perspectiva unui dolar mai puternic. Într-adevăr, în timp ce investitorii se așteptau să vadă o rată a dobânzilor din SUA atingând un nivel maxim în viitorul apropiat, rezistența economiei americane ar putea deschide calea pentru o nouă înăsprire monetară din partea Rezervei Federale (Fed), ceea ce ar sprijini dolarul.
Întrucât prețurile petrolului sunt exprimate în dolari, o apreciere a monedei americane descurajează achizițiile de petrol. În același timp, redeschiderea Chinei alimentează în continuare creșterea cererii de petrol, chiar dacă țara se confruntă în continuare cu un val major de contaminare Covid-19.
În ceea ce privește oferta, analiștii DNB se așteaptă ca producția rusă să scadă "în următoarele câteva luni, din cauza producției mai mici din rafinăriile interne, odată ce embargoul UE și plafonul de preț al G-7 pentru produsele petroliere rusești vor intra în vigoare" pe 5 februarie. Aceștia spun că "piața petrolului este din nou subaprovizionată".
Citește și Prețul aurului, la mâna americanilor. Investitorii așteaptă vești bune
"Orice semn de slăbiciune a economiei americane va fi considerat un motiv serios pentru ca Rezerva Federală să înăsprească politica monetară mai puțin agresiv, ceea ce ar putea susține aurul, care ar primi, de asemenea, fluxuri de refugiu", a comentat Matt Simpson, analist senior de piață la City Index. "Cifre dezamăgitoare, sub așteptările analiștilor și a consensului de piață, vor ajuta probabil aurul să urce peste 1.960 de dolari, dar fără a depăși pragul psihologic de 2.000 de dolari/uncie dintr-o primă încercare, având în vedere mărimea cifrei." .....
Citește și Prețul cuprului scade pe fondul absenței Chinei
Cuprul a înregistrat o revenire puternică la începutul lunii ianuarie, atingând un maxim al ultimelor șapte luni de 9.550,50 dolari pe tonă pe 18 ianuarie, în condițiile în care dolarul a slăbit, iar speculatorii au pariat că sfârșitul restricțiilor impuse de China asupra covidelor-19 va stimula creșterea economică și cererea de metale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.