Publicitate
Era de așteptat un astfel de salt, dar nu așa rapid. Riscurile geopolitice generate de situația din Orientul Mijlociu și amplificate, cum se întâmplă adesea, de jucătorii din piață, au susținut acest raliu.
Prețul barilului Brent a crescut cu 3,48%, până la 80,78 dolari pe baril, în timp, pestea Ocean, la Bursa de pe Wall Street, petrolul american WTI, cu livrare în noiembrie, a câștigat 3,5% până la 77 de dolari/baril, reducând astfel decalajul tradițional dintre cele două referințe.
Tensiuni care nu se potolesc
Prețurile aurului negru au fost susținute timp de aproape o săptămână de tensiunile care s-au reaprins în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat un atac balistic masiv împotriva Israelului la 1 octombrie. De atunci, contractul Brent a recuperat aproape 13% sau aproximativ 9 dolari/baril.
Aceste evenimente au determinat piața să se teamă de o escaladare care ar putea perturba producția de petrol și, implicit, aprovizionarea pieței. Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a declarat că Israelul se analizează posibilitatea de a ataca infrastructura petrolieră a Iranului, ca răspuns la atacul de marțea trecută.
„Investitorii sunt încercați de sentimentul că răspunsul Israelului este iminent și iau în calcul toate scenariile”, a declarat Jorge Leon de la Rystad Energy pentru AFP. Potrivit datelor Departamentului de Energie al SUA, Iranul a produs 4 milioane de barili pe zi de petrol în 2023, ceea ce a reprezentat aproximativ 4% din producția globală.
Luni, Iranul a reiterat că va răspunde „ferm” oricărui posibil atac israelian pe teritoriul său. Israelul, la rândul său, a comemorat, luni, un an de la atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie 2023. Cu o zi înainte, premierul israelian Benjamin Netanyahu promisese că va învinge „dușmanii” statului evreu.
Mai multe scenarii
„Presupunând că nu există o întrerupere majoră a aprovizionării, ne păstrăm prognoza conform căreia Brentul se va tranzacționa între 70 dolari și 85 dolari/baril, estimând un preț mediu de 77 dolari/baril pentru trimestru patru al acestui an și de 76 dolari/baril pentru 2025”, a scris Goldman Sachs într-o notă publicată vineri.
Cu toate acestea, instituția evocă alte două scenarii. În cazul în care conflictul elimină 1 milion de barili pe zi de petrol iranian pentru o perioadă mai îndelungată, banca estimează că Brentul ar putea ajunge la aproximativ 85 de dolari până la jumătatea anului 2025, dacă OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi vor decide renunțarea la actualelor restricții de producție. Există și un scenariu cu 95 de dolari/baril la sfârșitul lui 2025 dacă OPEC+ nu acționează.
Al doilea scenariu: cazul în care impactul asupra producției iraniene de petrol ar fi de 2 milioane de barili pe zi, dar temporar. Prețurile pentru petrolul Brent vor atinge un vârf de 90 de dolari/baril la începutul anului 2025, pentru ca apoi să revină, oscilând de la 70 la 85 de dolari/baril.
„Nu ar fi surprinzător să vedem că prețurile cresc rapid peste 85 de dolari la cea mai mică intensificare a conflictului”, a declarat Stephen Innes, analist la SPI Asset Management, citat de AFP pentru care un Brent de 100 de dolari nu mai este deloc o ”perspectivă îndepărtată”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.