După un 2023 dezamăgitor, prețurile petrolului par să se răzbune în acest an, spre satisfacția marilor companii petroliere ale căror profituri s-au cam prăbușit. Începând cu 1 ianuarie, valoarea barilului marca Brent din Marea Nordului a câștigat 19%, atingând 91,72 de dolari, în timp ce țițeiul american WTI, cu livrare în luna mari și listat la New York, a recuperat 22,2%, până la 87,19 dolari/baril.
Preocupări legate de aprovizionare
Mai mulți factori explică această creștere a prețurilor aurului negru. „În primul rând, perspectivele economice globale sunt mai optimiste, ceea ce a stimulat așteptările privind cererea de petrol”, a comentat Stephen Innes, de la Spi asset management.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) și-a revizuit în sus proiecția de creștere a cererii pentru 2024, mizând pe un plus de 1,3 milioane de barili pe zi, sau cu 110.000 de barili mai mult față de proiecțiile anterioare.
Această revizuire se explică prin perspective mai bune pentru economia americană, dar și prin perturbările din Marea Roșie, unde atacurile asupra navelor de transport au crescut consumul de carburanți. Mai trebuie adăugată și acțiunea membrilor OPEC+ care nu s-au grăbit să renunțe la reducerile de producție de 2,2 milioane de barili pe zi.
Mai mult, Bloomberg a anunțat că Mexicul și-a redus exporturile de țiței, care au reprezentat 600.000 de barili pe zi anul trecut, inclusiv 420.000 către Statele Unite.
Factorul geopolitic
Tensiunile geopolitice au susținut, la rândul lor, prețurile petrolului. În special situația din Orientul Mijlociu, unde aceste tensiuni ridică temeri de riscuri de aprovizionare. Vineri, prețul aurului negru a crescut semnificativ, susținut de temerile legate de o posibilă extindere a conflictului.
„Pe de altă parte, atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești, care au exacerbat tensiunile geopolitice și au ridicat temeri de întreruperi ulterioare a aprovizionării, constituie un factor determinant în evoluțiile recente ale prețurilor”, subliniază Stephen Innes.
Aurul va continua să se scumpească? Părerile par puțin împărțite
Bank of America se așteaptă ca actualul context să antreneze o reducere a ofertei în această perioadă în care americanii consumă mai mult carburant, pentru că începe sezonul sărbătorilor legate și a vancaților, adică de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii septembrie.
Banca americană anticipează și un deficit de petrol în trimestrele doi și trei, care s-ar ridica la aproximativ 450.000 de barili pe zi.
Drept urmare, banca americană și-a majorat prognoza de preț mediu pentru cele două contracte petroliere, cu un preț mediu la Brent de 86 de dolari/baril în 2024 și 81 de dolari/baril pentru WTI și cu maxime ce ar putea trece de 95 de dolari/baril în cazul referinței europene.
„În timp ce evoluția prețurilor rămâne incertă, credem că WTI se va simți confortabil în jurul valorii de 80 de dolari/baril. Cred că perspectivele sunt relativ echilibrate atât în privința creșterii și a scăderii”, a estimat Stephen Innes.
În timp ce Bob McNally, fondatorul firmei de consultanță Rapidan Energy Group și fost consilier la Casa Albă este de părere, „pe o piață care se bazează pe baze fundamentale solide, cred că petrolul de 100 de dolari este o perspectivă absolut realistă. Este suficientă o ușoară exagerare a riscului geopolitic”, a adăugat el.
Citată de Wall Street Journal la sfârșitul lunii martie, banca JPMorgan a estimat că barilul de Brent ar putea ajunge la 100 de dolari până în septembrie din cauza reducerilor de producție din partea Rusiei. Dar, așa cum a subliniat banca însăși, Statele Unite pot elibera stocuri strategice de petrol pentru a atenua impactul...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.