Cotația futures a țițeiului Brent pentru luna iulie a trecut, pentru prima dată din 9 martie, de 118,2 dolari pe baril, potrivit datelor bursei ICE Futures din Londra. La New York, prețul petrolului american WTI a crescut, la rândul lui, la 114,58 dolari pe baril. Între timp, experții Bank of America (BofA) estimează că prețul mediu al petrolului marca Brent-ului va ajunge la 104,48 dolari pe baril în acest an și la 100 de dolari în 2023.
Prețul petrolului este în creștere pe fondul semnanelor privind dificultățile de aprovizionare cu combustibil în SUA, înaintea sezonului auto de vară. Potrivit datelor publicate de Departamentul american al Energiei, stocurile de benzină din țară au scăzut la cel mai coborât nivel sezonier din 2014 încoace. De asemenea, stocurile comerciale de petrol din SUA s-au redus săptămâna trecută cu 1,02 milioane de barili, până la 419,8 milioane de barili.
"Prețul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din martie, pe fondul scăderii stocurilor de petrol din SUA", a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo. ”Sezonul auto din SUA și faptul că toți mai mulți oameni vor să călătorească ar trebui să susțină prețurile pe termen scurt”, a spus el. ”În condițiile în care creșterea ofertei este în urma cererii, este probabil ca piața petrolului să rămână deficitară. În consecință, ne menținem o perspectivă pozitivă asupra prețurilor petrolului", a adăugat Staunovo.
În SUA urmează un weekend prelungit, considerat a fi începutul sezonului auto. În aceste zile se înregistrează o creștere a traficului și a achizițiilor de combustibil. Între timp, chiar înainte de începerea sezonului mare, prețurile de vânzare ale benzinei în SUA au depășit în mod repetat recorduri istorice, potrivit Bloomberg.
Situația carburanților din SUA este foarte tensionată înaintea începerii sezonului auto, a declarat Igor Galaktionov, expert la BCS World Investments. În același timp, livrările offshore din Rusia sunt în scădere pe fondul amenințărilor privind un embargou impus de UE, care ar putea fi anunțat la începutul săptămânii viitoare, a adăugat expertul. Factorul de constrângere pentru prețurile petrolului îl constituie, pentru moment, regimul de carantină din China, unde autoritățile continuă să se ocupe de focarele de COVID-19 ca parte a politicii de "toleranță zero".
Citește și Petrolul rusesc. UE negociază altă formulă de embargou
Săptămâna viitoare, țările OPEC+ se vor reuni pentru a stabili din nou cotele de producție pentru luna iunie. Se așteaptă ca țările din alianță să respecte calendarul convenit anterior și să majoreze cotele cu 432.000 de barili pe zi. În practică, acest lucru nu va schimba nimic, pentru că, de la începutul anului, statele OPEC rămân sistematic în urma obiectivului de creștere a producției. La sfârșitul lunii aprilie, AIE a estimat nivelul de întârziere la 2,7 milioane de barili pe zi.
Între timp, analiștii de la Bank of America au estimat că prețul țițeiului Brent din Marea Nordului ar putea crește peste 150 de dolari pe baril dacă exporturile de petrol rusesc vor scădea puternic. Prețul petrolului a crescut vertiginos după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie: la 7 martie, petrolul Brent a depășit 139 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 130,5 dolari la aceeași dată.
"Având în vedere că ținta noastră de 120 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent este acum la vedere, credem că o contracție bruscă a exporturilor de petrol rusesc ar putea ... împinge Brent-ul mult peste 150 de dolari pe baril", a declarat BofA într-o notă de cercetare.
BofA estimează că prețul mediu al Brent-ului va fi de 104,48 dolari pe baril în acest an și de 100 de dolari în 2023. Analiștii nu se așteaptă ca în acest an cererea să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, deoarece problemele de aprovizionare persistă. Aceștia consideră că cererea s-ar putea apropia anul viitor de nivelurile de dinainte de COVID, dacă producția rusă rămâne în jurul a 10 milioane de barili pe zi și dacă oferta din țările Opec+ crește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.