Petrolul s-a tranzacționat ultima dată la acest nivel pe 10 martie. Prețul futures al țițeiului WTI cu livrare în luna mai la New York Mercantile Exchange este în creștere cu 5,5%, la 108,8 dolari pe baril.
Cotațiile petrolului sunt în creștere pe fondul temerilor legate de deficitul de aprovizionare de pe piață. Incertitudinea geopolitică persistă, în timp ce raportul lunar al OPEC, publicat săptămâna trecută, a reamintit că organizația nu a reușit să majoreze producția de țiței în conformitate cu planurile sale. Începând cu luna august a anului trecut, țările OPEC+ și-au sporit producția de petrol cu 400 de mii de barili pe zi în fiecare lună pentru a compensa reducerea producției după scăderea cererii din cauza pandemiei din 2020.
Un sprijin suplimentar pentru cotațiile de astăzi vine din rapoartele privind un atac al Husi asupra instalațiilor petroliere saudite, a adăugat expertul. Acest lucru a dus la o scădere temporară a producției la rafinăria companiei petroliere de stat saudite Saudi Aramco și la un incendiu la un terminal de distribuție a produselor petroliere.
În plus, în weekend s-a anunțat că UE ar putea lua în continuare în considerare impunerea de restricții asupra livrărilor de energie din Rusia de către companiile europene. Acest factor va determina în mare măsură dinamica contractelor futures pe Brent în această săptămână - volatilitatea este posibil să rămână ridicată, spun analiștii consultați de agențiile de presă. Se crede că în cadrul vizitei sale în Europa, președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar putea ridica problema aprovizionării UE cu resurse energetice pe ideea renunțării totale la importurile de petrol și gaze naturale.
Anticipând, oarecum, o astfel de decizie, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a apreciat că, dacă țările occidentale vor refuza petrolul rusesc, prețul mondial al aurului negru ar putea sări la 300 de dolari pe baril. "Dacă se va renunța, prețul petrolului poate urca ușor la 300 de dolari, ba chiar la 500 de dolari, potrivit altor estimări", a spus el.
Acum cotațiile petrolului continuă să evolueze pe o tendință de creștere și, în contextul actual de incertitudine legată de soarta războiului din Ucraina, de evoluția conflictului, de rezultatul negocierilor diplomatice, este de așteptat ca piața să rămână deosebit de volatilă, cu suișuri și coborâșuri.
Citește și Criză! Europa are nevoie de 1 MILION de tone de METALE critice pe care NU le are
În opinia analiștilor, geopolitica va rămâne, după toate probabilitățile, factorul cheie pentru creșterea cotațiilor petrolului în această săptămână.
Între timp, economistului-șef al băncii americane Goldman Sachs, Jan Hutzius, a apreciat că oprirea completă a importurilor de energie din Rusia înseamnă cel mai negru dintre scenariile pe care ni le putem imagina pentru Europa, scrie Financial Times.
Expertul a explicat că renunțarea la petrolul și gazele rusești ar putea duce la o scădere de 2,2% a producției industriale în Uniunea Europeană și ar putea provoca o recesiune în întreaga zonă euro, declinul economiei continuând timp de două trimestre consecutive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.