Țițeiul Brent, referința mondială a petrolului, a urcat cu până la 1,8%, până la 89 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii septembrie, scrie CNN.
Între timp, petrolul West Texas Intermediate, petrolul de referință din SUA, a crescut și el cu 1,8%, atingând un maxim al ultimelor cinci luni, de 85 de dolari pe baril. Prețurile Brent și WTI au crescut cu 15% și, respectiv, aproape 19% de la începutul anului.
Acest lucru amenință o nouă creștere a prețurilor la benzină în Statele Unite și în alte țări.
"Sunt atacuri ucrainene în curs de desfășurare asupra rafinăriilor rusești... atacuri Houthi asupra transportului maritim în Marea Roșie", precum și "sentimentul general că Orientul Mijlociu este mai puțin stabil decât era în urmă cu un an", a declarat un specialist al Energy Aspects cu privire la cauzele pentru care prețurile petrolului sunt în creștere.
La aceasta se adaugă o redresare mai lentă decât se aștepta a producției de petrol din SUA în iarnă.
Iranul și Siria au acuzat Israelul că este autorul atacului din Siria, Teheranul avertizând asupra unui "răspuns serios".
Atentatul cu bombă asupra ambasadei Iranului din Damasc ridică din nou suspiciunile că războiul dintre Israel și Hamas în Gaza se va transforma într-un conflict regional care ar putea perturba în cele din urmă aprovizionarea cu petrol a piețelor mondiale.
Prețul Brent se apropie de 92,40 dolari pe baril - un maxim atins pe 19 octombrie, la mai puțin de două săptămâni după ce militanții Hamas au lansat atacul din Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.