Este pentru prima dată din 25 aprilie 2019, când barilul de țiței trece acest prag de 75 de dolari. Anterior, el mai fusese atins în octombrie 2018.
Potrivit calculelor Bloomberg, anul acesta, prețul petrolului a afișat o creștere de 40% pe fondul redresării treptate a economiilor marilor puteri ale lumii, în special a Statelor Unite, Chinei și Uniunii Europene.
Analiștii Bloomberg atrag, totodată, atenția că apariția noilor variante ale virusului, ce amenință să provoace un nou val al pandemiei, în cel mai rău caz, sau să încetinească ritmul de relansare economică, în cel mai bun caz, sugerează că redresarea globală va fi inegală.
Citește și Mare furnizor de energie şi-a cerut INSOLVENȚA. Explicații
Marii jucători din piață sunt de părere că, într-adevăr, prețurile la petrol ar putea să crească la 100 de dolari/baril. În opinia lor, din cauza unei reduceri a investițiilor în producția de petrol, volumul acestei va scădea, iar cererea va crește, ceea ce va afecta prețurile.
Purtătorul de cuvânt al Glencore, Alex Sanna, a explicat că o reducere a ofertei în fața cererii acumulate ar putea duce la „devieri le prețurilor”. Colegul lui de la Vitol, Russell Hardy, se așteaptă ca cererea de petrol să atingă vârful în jurul anului 2030, cel mai mare deficit de aprovizionare urmând, probabil, să se producă între 2025 și 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.