În schimb, media prețurilor mondiale la produser alimentare, valoare calcultată de FAO, a scăzut în august, potrivit unui raport publicat vineri. Autorii documentului precizează că se mențin, totuși, diferențe semnificative de la o materie primă la alta: untul este în creștere, în timp ce prețul zahărului scade.
Departe de record
Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește variația prețurilor internaționale a unui coș de produse de bază, s-a situat, în august, „sub 1,1% față de valoarea înregistrată în urmă cu un an și de 24,7% față de nivelul său record (...) atins în martie 2022”, după invazia rusă a Ucrainei.
Rezervele de lapte
Această medie maschează disparitățile: „Scăderea indicilor de preț la zahăr, carene și cereale a compensat creșterea celor la uleiuri vegetale și produse lactate”, notează organizația. În detaliu, prețurile mondiale la unt au crescut la un „record absolut, determinat de incertitudinea tot mai mare cu privire la rezervele de lapte din Europa de Vest”. Indicele uleiului vegetal a atins cel mai ridicat nivel din ianuarie 2023 din cauza tensiunilor legate de uleiul de palmier, a cărui producție în principala țară producătoare, Indonezia, „a rămas sub întregul său potențial”.
Producția de grâu
În ciuda unei recolte slabe în Europa de Vest, prețurile la grâu au continuat să scadă luna trecută „din cauza cererii internaționale lente și a concurenței puternice între exportatori, în special cei din Marea Neagră, ale căror prețuri sunt competitive. „Producția de grâu mai mare decât se aștepta în Argentina și Statele Unite ale Americii a fost un alt factor de reducere a prețurilor”, subliniază organizația.
Zahărul mai ieftin
În ceea ce privește zahărul, acesta a scăzut la cel mai scăzut nivel din octombrie 2022, scădere pe care FAO îl explică „în principal prin îmbunătățirea perspectivelor de producție pentru campania 2024-2025 în Thailanda și India, după ce precipitațiile favorabile au beneficiat culturile de trestie de zahăr. Prețurile cărnii s-au relaxat și ele, cu excepția cărnii de vită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.