"La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat... în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă", a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
În ce priveşte domeniul energiei, Nicolae Ciucă a subliniat că deciziile României vor ţine cont de "ansamblul de măsuri agreate" la nivelul Uniunii Europene. Totodată, a arătat că autorităţile române au anticipat o parte din măsurile luate în calcul acum la nivelul altor state membre UE.
"Putem să vedem că sunt o serie întreagă de ţări care au venit cu măsuri la care noi ne-am gândit oarecum înainte de a intra în analiză la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul unor ţări mai puternice şi din punct de vedere economic decât ţara noastră. De cealaltă parte, sigur, dorim ca toate aceste măsuri ale noastre să fie deplin aliniate cu deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene, pentru că suntem beneficiarii unui suport financiar din partea Uniunii. Discutăm de acel procent de 10% din fondurile de coeziune care sunt alocate pentru susţinerea populaţiei vulnerabile, pentru combaterea sărăciei energetice, pentru susţinerea locurilor de muncă şi a IMM-urilor", a spus Ciucă.
Premierul a menţionat că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu reprezentanţii producătorilor de energie, iar în urmă cu o săptămână a avut discuţii cu furnizorii.
"Dorim să aflăm de la toţi cei care lucrează în domeniu care sunt datele concrete, reale, care ar putea fi efectele, astfel încât deciziile pe care le luăm să nu afecteze şi mai mult decât este afectată în acest moment piaţa energiei şi, bineînţeles, aici discutăm de măsurile care vizează partea de susţinere a populaţiei vulnerabile, a locurilor de muncă, a competitivităţii produselor româneşti", a declarat Nicolae Ciucă.
În limitele asumate
Pe de altă parte, el a anunțat că sunt toate premisele ca anul acesta deficitul bugetar să fie păstrat în limitele asumate de actuala guvernare, respectiv 5,84% din PIB şi un deficit ESA de 6,32% din PIB.
"Vă pot spune că anul acesta, până în acest moment, deficitul bugetar este unul prin care avem garanţia că va fi păstrat în limitele pe care ni le-am asumat, adică nu vom depăşi 5,84 şi 6,32 la ESA. Sunt toate premisele pentru a ne păstra în deficit şi avem de asemenea o discuţie şi o analiză prin care anul viitor vom face în aşa fel încât să ne păstrăm în limitele de deficit bugetar", a declarat Nicolae Ciucă, la o conferinţă de presă la finalului vizitei de lucru pe care a efectuat-o alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la fabrica de camioane IVECO din Petreşti, judeţul Dâmboviţa.
Citește și Creșterea salariului minim. Ciucă: ”Depinde de cifrele reflectate în proiectul de buget”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.