Înainte însă de a ajunge la prețuri, invitatul emisiunii ”Totul despre bani”, a fost rugat să vorbească despre dobânzi. ”Dacă este să ne lăudăm cu ceva în România, este că aveam cele mai profitabile bănci din Uniunea Europeană. Nu știu dacă este un lucru bun sau rău. Cred că este un lucru rău pentru economie, dar un lucru bun pentru bancheri și pentru perspectiva economică a României. Dar gândiți-vă că, pe fondul creșterilor de dobândă, băncile de la noi au făcut niște profituri uriașe, pe care noi le decontăm, le plătim prin creditele pe care le avem, atât persoane fizice, cât și companii.
Este ceva uriaș
Am ajuns la niște niveluri de dobândă care sunt insuportabile pentru marea majoritate a populației. Gândiți-vă că, pe de altă parte, dincolo de indicii ROBOR, IRCC sau EURIBOR, băncile aplică niște marje spectaculoase în România. Am văzut marjă oferită de o bancă pe un credit în euro de 5%. Ceea ce este uriaș raportat la potențialul economic al României”, a subliniat analistul fianciar.
În opinia lui, ”Banca Națională va continua să susțină acest sistem bancar așa cum arată el în momentul de față, pentru că, la urma urmei, este principalul client al statului român. Statul român se împrumută pe bandă rulantă de la băncile autohtone și băncile autohtone au cel mai bun client în statul român. Va menține, cred, dobânda cheie până în martie-aprile, când va vedea rezultatele inflației. Am văzut astăzi niște date foarte interesante de la Institutul de Statistică: în februarie, inflația a crescut, nu a scăzut în România. Pentru că am văzut, la sfârșitul anului trecut, prețurile la poarta fabricii, prețurile de producție din România care creșteau la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, de peste 50%. Și, bineînțeles, cu o întârziere de două-trei luni, acestea se revăd și în economie. Ne așteptam la acest lucru și iată că inflația a crescut.
Cu orice risc
După părerea mea, acest trend de creșere se va concretiza și în lunile următoare, Banca Națională fiind, în aceste condiții, nevoită să intervină, adică să crească dobânda cheie. Mai ales că sunt semnale de la Rezerva Federală a SUA, dar și de la Banca Centrală Europeană, două instituții foarte importante în angrenajul economic internațional, că vor continua să crească dobânzile. Iar dacă dobânzile pe euro și dolar vor crește, așteptați-vă ca și Mugur Isărescu să crească dobânzile în România, chiar cu riscul de a duce economia în faliment. Este posibil ca dobânda cheie să treacă de nivelul actual cu 0,25-0,50 puncte de bază, în funcție de cum va fi inflația. Dar îmi este teamă că în următoarele luni, din perspectiva Paștelui, cea mai importantă sărbătoare a românilor, când este vârf de vânzări de peste an, mărfurile alimentare se scumpesc, de regulă, foarte, foarte mult. Cred că anul acesta vom avea cele mai mari scumpiri din ultimii 30 de ani. Asta în condițiile în care prețurile la produse alimentare sunt deja insuportabile. Mă uitam pe datele statistice: zahărul s-a scumpit cu 63%, untul - 44%, margarina - 34%, cartofii, mâncarea săracului - 34%.
A scăzut la jumătate
Toate aceste alimente le vedem mai departe în prețul produselor procesate și punând în consens și cu ceea ce se întâmplă pe piața de energie, de gaze, unde noi continuăm că menținem o plafonare a prețurilor, în condițiile în care prețul gazelor și al energiei au scăzut la nivel internațional. Dar nu, noi menținem pragurile acestea foarte sus, începând cu 1 ianuarie, deși prețul gazelor a scăzut la jumătate față de cel plafonat de statul român. De ce nu eliminăm acele praguri și să revenim la niște prețuri care să poată să și coboare, nu doar să urce sau să rămână la un nivel extrem de ridicat. Este o întrebare la care Ministerul Energiei ar trebui să ne răspundă. Nu văd justificarea economică pentru care menținem în continuare prețuri mari la gaze și prețuri mari la energie. Decât din dorința statului de a face mai mulți bani din această inflație. Inflație care, iată, continuă să producă statului venituri importante”, a spus Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.