Prețul la energie. Dumitru Chisăliță: ”Trăim niște vremuri impredictibile”

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dumitru Chisăliță
EXCLUSIV
Dumitru Chisăliță

Ultima ediție a emisiunii ”Totul despre bani” îl aduce în platoul DCNews și DCBusiness pe Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligenă. Acesta a vorbit despre confruntările economice ale românilor, în special de cheltuielile cu energia.

Acesta este de părere că oamenii din România se pot confrunta cu anumite dificultăți în ceea ce privește adaptarea la noile reglementări stabilite la nivel mondial privind energia. Acestea vulnerabilități există atât pentru persoanele din mediul rural cât și pentru cele din mediul urban. Iată cum diferă acestea, conform președintelui AEI.

”Din punctul meu de vedere putem să vorbim despre o vulnerabilitate de natură economică. În general, comunitățile rurale sunt și cele mai sărace din România, astfel problema pe care o întâlnim este cea legată de venituri. O altă problemă este cea legată de instruire, oamenii din zona rurală sunt mai sceptici în legătură cu schimbările și modificările care pot să apară.”

Totuși, când vorbim despre aceste vulnerabilități, cei mai expuși sunt locuitorii orașelor, motivul: lipsa de alternative, mărturisește Dumitru Chisăliță.

Vulnerabilitatea cea mai mare o regăsim în mediul urban pentru că aici vorbim despre aglomerări unde se găsește un număr foarte mare de oameni care sunt dependenți de anumite tipuri de sisteme de încălzire, cum este cel de termoficare unde alternativele sunt mult mai reduse decât cele pe care le regăsim în mediul rural.”

 

Ne putem aștepta la turbulențe?

 

Având în vedere contextul geopolitic actual, lucru care se face tot mai resimțit asupra industriei energetice, acest fenomen, bineînțeles că se resfrânge asupra consumatorului care este nevoit să plătească facturi mai mari din cauza turbulențelor din piață. Președintele Asociației Energia Inteligentă mărturisește că deocamdată lucrurile sunt sub control dar ar putea să se schimbe rapid:

”Din păcate trăim niște vremuri foarte impredictibile. Discutăm de conflicte, războaie, de rearanjări ale unor înțelegeri comerciale, politice, la nivelul întregului mapamond. Toate acestea pot să influențeze într-un mod foarte rapid evoluțiile din piața de gaze și de energie electrică. La momentul de față nu există un motiv de îngrijorare reală. De exemplu, zilele trecute un atac asupra unei nave de transport cu petrol rusesc a schimbat cu mult situația din punct de vedere geopolitic cât și pe bursele anumitor mărfuri, inclusiv cele energetice, a țițeiului, în special. La momentul de față nu ar trebui să discutăm de eventuale volatilități dar trebuie să fim foarte conștienți că lucrurile nu sunt deloc stabile și orice se poate întâmpla.”

Urmăriți emisiunea în integralitate la linkul atașat mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0179
Zi precendentă 4.5116
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 379703.77RON
1 ETH = 8249.13RON
1 LTC = 383.38RON
1 XRP = 9.69RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel