Adrian Bența a punctat, în acest context, că în România, consumul obișnuit de grâu ”este de 4,5 spre 5 milioane de tone iar România produce într-un an bun undeva 10-11 milioane de tone. Prin urmare noi avem suficient grâu pentru țara noastră și suficient grâu cât să mai facem și export. Însă, nu uitați că toți producătorii de grâu fac afaceri din vânzările de grâu și probabil vor fi foarte mulți tentați să vândă acum ca să obțină profituri mari. Și atunci se pune problema, pe de o parte, <dacă vând grâu la export la prețuri mari de ce l-aș vinde cu un preț mai mic la fabrica de pâine de aici din România? Nu! L-aș vinde tot cu un preț foarte mare ca să fac și eu același profit pe care l-aș fi făcut la export>”, a explicat analistul și a continuat spunând că: ”Deci, ceea ce cred eu, este pe de o parte că nu se pune problema ca România să nu aibă grâul, dar este foarte probabil să crească prețul la făină și atunci acel preț la făină se va reflecta într-un preț mai mare”.
Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record
Adrian Bența a mai spus la postul de televiziune B1 că: ”Statul român nu poate să intervină decât prin decizii strategice. Să asigure stocurile strategice ale României, stocurile necesare, iar pe de altă parte trebuie, ca și la începutul pandemiei, să se interzică exportul. Dar, iarăși subliniez că, România are cantități excedentare. Problema pe care o să aibă cetățeanul român și statul român este să asigure veniturile astfel încât să poată cetățeanul să-și cumpere pâinea. Iar pe de altă parte, niciodată nu te poți pune împotriva legilor normale ale pieței, chiar dacă piața în acest moment este clar influențată de conflictul armat din Ucraina. Iar aceste creșteri de prețuri sunt reale și sunt generate de blocajul cantităților de stocuri de grâu din Ucraina. Dacă cumva statul român participă mai ușor la transportul, la exportul grânelor, din Ucraina care vin prin Constanța, atunci poate într-adevăr vom vedea temperarea prețurilor. Însă nu trebuie să păcălim pe nimeni! Ne așteptăm ca în perioada următoare prețul la grâu să crească și va crește și prețul grâului din România. Pentru că nimeni nu o să facă fapte bune doar de dragul de a face fapte bune, ci pentru ca operatorii economici care cultivă cereale o fac pentru profituri”, a mai punctat economistul Adrian Bența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.