Contractele futures de referință au avansat cu 10% în cursul săptămânii, ajungând la cel mai ridicat nivel din decembrie.
Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și impactul asupra livrărilor
Un factor major care a contribuit la această volatilitate a fost o incursiune a Ucrainei în regiunea Kursk, situată la granița cu Rusia, care a pus în pericol un punct-cheie de tranzit al gazelor. Deși fluxurile prin punctul Sudzha continuă momentan, comercianții europeni se pregătesc pentru o eventuală oprire, care ar putea afecta serios economiile europene, încă dependente de aceste livrări. Moldova și-a plasat deja sectorul gazului în stare de "alertă timpurie", semnalând gravitatea situației.
Creșteri de prețuri și volatilitatea pieței
În plus, valurile de căldură din această vară au amplificat cererea globală pentru gaze naturale lichefiate, iar mai mulți producători au întâmpinat dificultăți din cauza întreruperilor. Aceste condiții au dus la o creștere a prețurilor cu 48% de la începutul sezonului de stocare.
Potrivit Gazprom, recentele creșteri de prețuri sunt legate de "evenimentele din regiunea Sudja" și de posibile lucrări de mentenanță în Norvegia, un furnizor cheie de gaze pentru Europa. Serghei Kupriyanov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a declarat că analiștii se așteaptă ca tendința de creștere a prețurilor la gaze să continue.
Acordul de tranzit și alternativele europene
În timp ce cea mai mare parte a Europei a căutat alternative la gazul rusesc, unele țări, precum Austria și Slovacia, continuă să se aprovizioneze de la Gazprom. Acordul de tranzit pe cinci ani dintre Rusia și Ucraina, care permite livrarea gazelor către Europa, se va încheia în decembrie, iar oficialii europeni explorează deja alte opțiuni, inclusiv aprovizionarea cu gaz din Azerbaidjan.
Analistul Christoph Halser de la Rystad Energy a subliniat într-o notă că "temerile legate de penuria de aprovizionare au continuat să influențeze evoluția prețurilor la gaze în această săptămână", adăugând că ultimul atac din Ucraina ar putea afecta discuțiile pentru prelungirea fluxului de gaze prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit.
Perspective și provocări viitoare
O oprire bruscă a fluxurilor de gaze înainte de expirarea acordului de tranzit ar putea genera un șoc major pentru țări precum Slovacia și Austria, ducând la creșteri semnificative ale prețurilor pentru companii și consumatori.
Cu toate acestea, o încetinire sezonieră a cererii și injecțiile mai mici în stocurile deja ample ale Europei ar putea tempera parțial aceste temeri. Contractele futures olandeze pe prima lună, considerate o referință pentru prețurile gazelor în Europa, au crescut cu 0,8%, la 40,40 EUR pe megawatt-oră, continuând o tendință de creștere pentru a patra săptămână consecutiv.
Gradul de umplere a depozitelor în Europa
România se află pe locul zece la gradul de umplere a depozitelor de gaze
1 - Spania - 98,83%
2 - Portugalia - 97,54%
3 - Suedia - 95,12%
4 - Polonia - 91,17%
5 - Germania - 91,04%
6 - Belgia - 89,34%
7 - Austria - 88,01%
8 - Italia - 89,11%
9 - Slovacia - 87,89%
10 - România - 87,33%
11 - Cehia - 86,99%
12 - Ungaria - 85,13%
13 - Bulgaria - 83,83%
14 - Olanda - 83,28%
15 - Franța - 81,19%
16 - Croația - 77,87%
17 - Danemarca - 69,18%
18 - Letonia - 67,40%
sursa datelor agsi.gie.eu/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.