Piețele financiare europene au deschis în creștere puternică, cu Parisul care a înregistrat o creștere de 1,20%, Frankfurt 1,07% și Londra 0,77%.
În Asia, Tokyo a crescut de asemenea cu 1,47%. În China, unde creșterea contaminării cu Covid-19 este îngrijorătoare și a dus deja la noi carantinări, tendința a fost mai puțin optimistă: Hong Kong a scăzut cu 0,09%, iar Shanghai a avansat cu 0,30% în ultimele burse.
Miercuri, Wall Street a terminat în ușoară creștere, după o lungă perioadă în care a oscilat în jurul valorii de echilibru.
Procesul-verbal al ultimei reuniuni a comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane de la jumătatea lunii iunie, publicat miercuri, "a confirmat că instituția rămâne pe deplin angajată în reducerea inflației, chiar dacă acest lucru înseamnă o încetinire a creșterii", explică analiștii Swissquote Bank.
Un alt semn perceput ca o anticipare a unei încetiniri a activității de către piețe este faptul că ratele dobânzilor la obligațiunile americane sunt în continuare inversate, popularitatea obligațiunii pe 2 ani (2,98%) rămânând mai mare decât cea a obligațiunii pe 10 ani (2,93%), în ciuda revenirii acesteia din urmă după publicarea minutelor Fed.
Încetinirea activității economice a sporit îngrijorarea investitorilor, care monitorizează de mai multe luni accelerarea inflației pe ambele maluri ale Atlanticului.
Euro era la 1,0196 dolari joi dimineață.
"Euro slab va deveni rapid o problemă pentru Banca Centrală Europeană, care nu poate tolera ca inflația importată să crească substanțial ca urmare a scăderii cursului de schimb", explică experții Saxo Bank.
În valută, bitcoin a scăzut cu 0,14%, la 20.350 de dolari.
Petrolul este stabil, gazele europene continuă să crească
Anticiparea unei recesiuni ar fi putut oferi sprijin acțiunilor în ultimele ședințe, în condițiile în care prețul petrolului a scăzut brusc, ambele prețuri de referință coborând miercuri pentru scurt timp sub 100 de dolari pe baril.
Joi, acestea au rămas stabile în jurul orei 07:00 GMT: barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în august se situa la 100,45 dolari (-0,23%), în timp ce barilul de petrol american WTI cu livrare în august era la 98,33 dolari (-0,19%).
Pe de altă parte, prețul gazului în Europa a continuat să se înăsprească: TTF olandez, care este de referință, era încă în creștere cu 4,6% în această dimineață, la 179 de euro pe megawatt-oră. Prețul a crescut de peste două ori de la jumătatea lunii iunie.
Samsung Electronics rămâne optimistă
Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a câștigat 3,19% după ce a anunțat că se așteaptă ca profitul său operațional să crească cu 11,4% față de anul precedent în al doilea trimestru din 2022, în pofida continuării problemelor de aprovizionare la nivel mondial. Performanța puternică a afacerii sale cu cipuri de memorie a compensat declinul vânzărilor de smartphone-uri, potrivit analiștilor.
Urmează o nouă guvernanță pentru EDF
Ministerul francez al Economiei a anunțat joi că lansează "de pe acum" procesul de succesiune a directorului general al EDF, Jean-Bernard Lévy, pentru a pune în aplicare "rapid" renaționalizarea companiei energetice dorită de guvern. Prețul acțiunilor companiei a crescut miercuri cu aproape 15%, dar a scăzut cu 1,51% la începutul ședinței de tranzacționare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.