Publicitate
La jumătate de oră după deschiderea sesiunii de tranzacționare, valoarea contractelor futures cu livrare în octombrie pe hub-ul TTF din Olanda a ajuns la 59,58 euro/1 MWh (pe baza cursului actual de schimb euro / dolar, prețurile pentru ICE sunt prezentate în euro pe MWh).
Pe 9 septembrie, prețul gazelor a depășit, în Europa, pentru prima dată în istorie pragul psihologic 700 de dolari/1.000 de metri cubi. Costul gazului pe piața europeană a crescut cu 100 de dolari în puțin de o săptămână (la sfârșitul lunii august a fost de 600 de dolari/1.000 de metri cubi).
Prețurile la gaz în Europa au început să crească de la începutul acestui an. Din vară, ritmul de creștere s-a accelerat are. Spre exemplu, în iunie gazul natural era tranzacționat, în iunie, cu 300 de dolari.
Unul dintre motivele creșterii accentuate a prețurilor a fost rezultatul licitației pentru rezervarea de capacități suplimentare pentru tranzitul de gaze prin Ucraina pentru luna septembrie. Oferta a vizat capacități de până la 15 milioane de metri cubi pe zi, dar Gazprom a cumpărat doar 0,65 milioane de metri cubi pe zi, sau 4,3% din volum. Din motive similare, prețurile la gaz au crescut în iulie, când Gazprom a refuzat să rezerve capacități suplimentare de tranzit întrerupte prin Ucraina pentru luna august.
Citește și Cea mai scumpă duminică din istoria Spaniei! Despre ce este vorba
Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că țările care au semnat contracte pe termen lung pentru gazul rusesc își pot „freca mâinile” de satisfacție, din moment ce ei cumpără mult mai ieftin pe fondul acestei scumpiri galopante. Germania, spre exemplu, cumpără cu 272 dolari/1000 de metri cubi.
„Deștepții din fosta Comisie Europeană au inventat prețurile de piață la gaze naturale. Și iată care este rezultatul. Noi avem altă abordare. Și la noi prețul se formează în piață, dar acest preț depinde de evoluția pieței petrolului. Nimeni nu reglementează aceste preț, piața o face și da, sunt oscilații, dar nu de amploarea celor la care asistăm acum”, a spus Putin.
El a subliniat că în cadrul contractelor pe termen lung și conform „principiului nostru de preț”, Gazprom nu vinde gaz la un astfel de preț. „Și cei care au fost de acord să încheie contracte pe termen lung cu noi în Europa acum nu pot decât să-și frece mâinile și să se bucure”, a menționat președintele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.