Luni dimineață, prețurile angro ale gazului în Olanda și Marea Britanie au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza temperaturilor scăzute care au crescut cererea de gaz și au accelerat retragerile din stocuri.
Contractul de referință pentru luna următoare la hub-ul olandez TTF a crescut cu 2,22 euro, ajungând la 58,20 euro/MWh la ora 09:02 GMT – cel mai înalt nivel din februarie 2023, conform datelor LSEG.
De asemenea, contractul olandez pentru luna aprilie a crescut cu 2,49 euro, ajungând la 58,03 euro/MWh.
În Marea Britanie, contractul pentru prima lună a crescut cu 5,34 pence, ajungând la 141,45 p/therm, atingând astfel un maxim al ultimilor doi ani.
Temperaturile scăzute sporesc cererea de gaz
Prognozele meteo indică un val de frig în nord-vestul Europei pentru săptămâna viitoare și începutul lunii martie, ceea ce determină o cerere crescută de gaz.
„Săptămâna viitoare se anunță un val de frig intens, cu temperaturi medii zilnice în nord-vestul Europei care vor coborî sub zero grade începând de duminică”, a declarat Saku Jussila, analist pe piața gazului la LSEG.
„Ne așteptăm ca tendința de creștere a prețurilor să continue, având în vedere prognozele meteo mai reci”, a adăugat el.
Stocurile de gaz, la cel mai scăzut nivel de la criza din 2022
Analiștii ING au subliniat că rezervele de gaz sunt deja la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului de la criza energetică din 2022. În prezent, stocurile sunt umplute în proporție de 49%, comparativ cu 67% în aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterea importurilor de gaz ale Ucrainei
Începând de săptămâna trecută, Ucraina a crescut importurile de gaz din Polonia, Slovacia și Ungaria, după mai multe atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii sale energetice.
Ucraina va continua să importe 16,3 milioane de metri cubi (mcm) de gaz luni, același volum ca și duminică, conform datelor furnizate de operatorul național de transport al gazelor.
Piața europeană a carbonului
Pe piața europeană a carbonului, contractul de referință a crescut cu 1,44 euro, ajungând la 83,72 euro pe tonă metrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.