În jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 13%, până la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră.
Pe parcursul acestei luni, preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, în condiţiile în care opririle prelungite de producţie în Norvegia au contracarat cererea redusă. Fluctuaţiile de preţ s-au agravat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia nu va face decât să perturbe şi mai mult pieţele.
"Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina" este ceea ce împinge cotaţiile la gaze în sus, susţine Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.
Chiar dacă Europa şi-a redus în mod semnificativ dependenţa de gazele ruseşti livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate. De asemenea, continentul european obţine cantităţi mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.
Există şi alţi factori care creează noi presiuni pe piaţă. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condiţiile în care se efectuează lucrări de mentenanţă la mai multe facilităţi.
În Rusia, există semnale că situaţia începe să se calmeze. Autorităţile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă iar Bursa de valori de la Moscova operează în mod normal.
"Per total, la fel ca şi pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat", spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.
Citește și:
Transgaz, mesaj liniștitor pentru iarna care vine
ontinuarea războiului din Ucriana pe care Putin l-a declanșat anul trecut, are și acum repectusiuni asupra pieței gazelor și petrolului.
Unele voci mai pesimiste afirmă că România riscă să aibă probleme la iarnă dacă temperaturile vor scărea și vor persista la valori negative timp de mai multe zile consecutiv.
Acum însă, Transgaz transmite că românii nu au niciun motiv de neliniște.
România are stocuri de gaze naturale de peste 2 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă 65% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor Transgaz, iar depozitele ar putea fi umplute 100% în septembrie, după cum afirma și fostul ministru al energiei, Virgil Popescu. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.