Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că bugetul Ministerului Energiei va fi alimentat cu 335 milioane lei pentru asigurarea compensării preţurilor la energie, menţionând că aceşti bani provin din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore.
"În şedinţa de Guvern de astăzi alimentăm bugetul Ministerului Energiei cu 335 milioane. Sunt bani proveniţi din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore, bani care sunt necesari pentru compensarea preţurilor la energie conform prevederilor legale şi schemei pe care o gestionează Ministerul Energiei", a spus Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.
El a explicat că acest demers este necesar pentru aplicarea măsurilor de menţinere în anul 2023 a preţurilor la energie şi gaze naturale.
"Nu facem nimic altceva decât să ne ţinem de asumarea conform căreia pe parcursul anului 2023 vor fi menţinute preţurile la energie şi gaze, atât la consumatorul casnic, cât şi la IMM-uri şi marii consumatori în conformitate cu prevederile din lege", a adăugat premierul.
Lucrurile trebuie clarificate
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis ministerelor implicate că trebuie să clarifice în această perioadă toate aspectele legate de cererea a doua de plată din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a putea primi banii la timp.
"În această perioadă urmează să clarificăm toate aspectele legate de cererea de plată numărul 2 pe PNRR. Ca atare, fiecare minister care a avut de îndeplinit jaloane şi ţinte va trebui să fie în măsură să clarifice şi să discute cu staff-ul tehnic de la Comisie şi, acolo unde este necesar, să putem să intervenim, astfel încât să putem primi banii la timp", a spus Ciucă, la începutul şedinţei Executivului,
El a adăugat că vor începe primele discuţii pentru pregătirea cererii de plată numărul 3 din PNRR.
"Am să-l rog pe domnul ministru Boloş să angajăm primele discuţii pentru pregătirea cererii de plată numărul 3, ţinând cont şi de faptul că săptămâna viitoare, dacă nu mă înşel, avem un Comitet interministerial pe PNRR şi acolo trebuie să avem elementele clare în ceea ce priveşte activitatea cel puţin în primul trimestru al acestui an", a precizat premierul.
Citește și Haosul facturilor la energie, continuă. Chisăliţă: Blocaj în procesul de
Având în vedere că OUG 192 de modificare a legii 357/2022, care suspendă această restricție de a acorda preț plafonat la un singur loc de consum se aplică doar din data de 1 ianuarie 2023, înseamnă că în perioada 16 – 31 decembrie 2022, toți consumatorii de energie electrică care au mai mult decât un loc de consum trebuie să achite un alt preț decât prețul plafonat la al doilea, al treilea etc. loc de consum și trebuie să se determine, pe lângă complexitatea stabilirii cantității consummate de fiecare client care se încadrează în această situație (perioada 1-15 decembrie 2022, perioada 16 – 31 decembrie 2022) și stabilirea prețului la care trebuie să achite energia consumată în perioada 16 decembrie – 31 decembrie 2022. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.