Prețurile cafelei sunt în continuă creștere, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile și a deciziei cultivatorilor din Vietnam de a amâna vânzarea recoltelor lor, conform informațiilor transmise de Bloomberg. În acest an, prețurile locale la cafea în Vietnam au atins un nivel record, deoarece fermierii și intermediarii așteaptă contracte mai avantajoase după o recoltă slabă în sezonul 2023-2024. Acest lucru complică sarcina exportatorilor în a asigura cantitățile necesare și a generat deja dificultăți în îndeplinirea contractelor.
Schimbările climatice au condus la condiții meteorologice tot mai haotice și la o intensificare a secetei, ceea ce ar putea prelungi deficitul global de aprovizionare cu cafea pentru al patrulea an consecutiv. Vietnamul, responsabil pentru aproximativ o treime din oferta mondială de boabe de cafea robusta, care sunt folosite în mod obișnuit pentru cafeaua instant, se confruntă cu această situație.
"Nu putem spune când anume va fi atins vârful de preţ", spune Tran Thi Lan Anh, director adjunct la Vinh Hiep Co., un mare exportator vietnamez de cafea.
Potrivit acesteia, fermierii şi intermediarii se aşteaptă ca preţurile să ajungă până la 150.000 de dong (5,89 dolari) per kilogram, de la nivelul actual de 130.000 de dong.
Diminuarea livrărilor de cafea ale Vietnamului a dus la creşterea cu 50% a cotaţiilor futures la bursa de la Londra în acest an, preţurile atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. Vremea secetoasă care a lovit părţi importante din Vietnam a provocat îngrijorări cu privire la următoarea recoltă şi posibilitatea unor livrări şi mai mici.
Efectele lipsei apei
Multe lacuri care erau utilizate la irigarea plantaţiilor de cafea din centrul Vietnamului sunt la un nivel scăzut, iar resursele subterane de apă au fost epuizate, spune Trinh Duc Minh, preşedintele unei asociaţii a cultivatorilor de cafea din provincia Dak Lak. Aceasta a prognozat că recolta de cafea din 2024-2025 a acestei provincii ar putea fi cu până la 15% mai mică decât cea din 2023 - 2024, estimată la 520.000 de tone, care la rândul său a fost mai mică decât cea din anul precedent.
"Nu avem apă pentru fermele noastre. Dacă seceta persistă nu vom avea prea multe boabe de cafea de vândut în următorul sezon", spune Nguyen The Hue, care cultivă cafea pe o suprafaţă de şase hectare în provincia vecină Gia Lai.
Însă, pentru moment, preţurile sunt împinse în sus de tendinţa cultivatorilor de a aştepta contracte mai avantajoase înainte de a-şi vinde recolta. Unii fermieri vietnamezi s-au bazat pe veniturile realizate din vânzarea de fructe pentru a-şi acoperi cheltuieile şi costurile de producţie, ceea ce le permite să vândă doar o mică parte din recolta de cafea.
Bloomberg a calculat că, începând din luna octombrie a anului trecut, când a început recolta anului 2023 - 2024, şi până în prezent, fermierii şi intermediarii vietnamezi nu au reuşit să onoreze contracte pentru o cantitate cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de tone de cafea, echivalentul a 10% până la 13% din culturile recoltate.
"A fost ceva teribil, cu mult peste ce îmi imaginam", spune Le Duc Huy, director general adjunct la compania de export Simexco Dak Lak.
Acesta a adăugat că, atât compania sa, cât şi alţi exportatori, au suferit pierderi pentru că nu au putut să onoreze o parte din contractele convenite anterior.
Cel mai mare exportator vietnamez de cafea, Intimex Group, a anunţat recent că Vietnamul a fost nevoit să importe aproximativ 200.000 de tone de cafea anul trecut, o situaţie care a continuat şi în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.