Publicitate
Prețul aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel dintr-o săptămână, grație unui aflux de valute refugiu, în timp ce traderii așteaptă cu nerăbdare datele privind inflația din SUA, care vor fi anunțate la sfârșitul acestei săptămâni.
În funcție de cifrele care vor fi publicate, analiștii vor face o nouă evaluare traiectoriei pe care Rezerva Federală a Statelor Unite se va înscrie în privința dobânzii de referință.
Stimulează achizițiile tehnice
În aceste condiții, aurul spot a crescut cu 0,9%, până la 2.453,77 dolari/uncie. Contractele futures pe aur din SUA au câștigat 0,8%, urcând la 2.493,90 dolari/uncie.
„Ceea ce vedem astăzi pe piețele aurului și a argintului este o susținere a prețurilor ce provin din estimările grafice ascendente, care stimulează achizițiile tehnice”, a explicat Jim Wycoff, analist senior la Kitco Metals.
Vedeta incontestabilă
„Se constată, de asemenea, o cerere în creștere ușoară pentru activele refugiu, unde aurul este vedeta incontestabilă, din cauza tensiunilor tot mai acute din Orientul Mijlociu”, a adăugat domnul Wycoff.
Și nu este doar Orientul Mijlociu, dar și Rusia, care a procedat la evacuarea a două zone din regiunea Kursk, situată la granița cu Ucraina, după ce Kievul și-a intensificat acțiunile militare în acest perimetru de frontieră.
Două focare de tensiune
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, grupul palestinian Hamas a cerut duminică mediatorilor să prezinte un plan bazat pe discuțiile anterioare, în loc să se angajeze în noi negocieri pentru un acord de încetare a focului în Gaza.
În altă ordine de idei, investitorii așteaptă marți publicarea prețurilor de producător și, miercuri, a celor de consum, astfel încât să-și formeze o idee mult mai clară despre inflație.
Un progres binevenit
Sâmbătă, guvernatorul Fed, Michelle Bowman, și-a înmuiat ușor tonul de obicei destul de tăios, subliniind că în ultimele două luni s-a înregistrat un nou progres ”binevenit” în materie de inflație.
Potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME, piețele evaluează la 49% probabilitata unei creșteri a dobânzii de politică monetară a SUA cu 50 de puncte de bază (bps) în septembrie.
Protecție împotriva incertitudinilor
Lingourile sunt văzute ca o protecție împotriva incertitudinilor geopolitice și economice și au tendința de a prospera într-un mediu cu dobândă scăzută.
„Indiferent din ce unghi priviți situația, aurul este o piață bine populată astăzi. Tendința este în creștere, un trend unanim aprobat, dar poziționarea fondurilor macro poate fi acum epuizată fără o recesiune iminentă”, a declarat TD Securities într-o notă.
Printre altele, argintul a crescut cu 1,4%, până la 27,82 dolari/uncie, platina a crescut cu 2,4%, până la 944,60 dolari, iar paladiul a crescut cu 2,2%, la 924 dolari.
32 de rafinării de aur, închise
Între timp, Emiratele Arabe Unite au luat o decizie drastică de a suspenda temporar activitatea a 32 de rafinării de aur, ca parte a unui efort coordonat de a combate spălarea banilor.
Măsura, anunțată recent de Ministerul Economiei din EAU, face parte dintr-o campanie mai amplă de reabilitare a reputației financiare a țării, care a fost afectată de acuzații privind închiderea ochilor la activități ilegale în sectorul aurifer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.