"Există acest risc, să se mărească preţurile apartamentelor. Bani pe piaţă sunt, într-o piaţă galopant inflaţionistă. Evident că unii vor dori să investească în locuinţe decât să-şi ţină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piaţa va fi cea care va regla preţurile", a spus Erbaşu.
El a arătat că, în contextul în care materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.
"Preţul materialelor de construcţii a simţit o creştere escaladată în ultimele trei-patru luni. (...) Costul construirii acestor apartamente creşte şi va creşte în continuare. Vă dau nişte parametri la nivel european, ca să vă daţi seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe mp", a continuat reprezentantul constructorilor.
Potrivit acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depăşit 2.000 de euro pe mp construit.
Citește și Viața la bloc pentru PENSIONARI. Deputații s-au RĂZGÂNDIT
"În condiţiile în care materialele sunt cam aceleaşi, cam cu aceleaşi preţuri, forţa de muncă tinde şi ea să se apropie de preţurile din Vest - să zicem că nu mai e de cinci-şase ori mai mică, e la jumătate faţă de Vest - vă daţi seama că în direcţia aia se duc costurile", a mai spus omul de afaceri.
El a subliniat că, totuşi, preţurile de vânzare a apartamentelor diferă şi în funcţie de zonă, de cerere şi ofertă. "Este adevărat că profiturile investitorilor vor scădea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate şi mai jos, vor deveni nişte profituri rezonabile, dar nu pentru că se vor ieftini apartamentele, ci pentru că se vor mări costurile", a conchis Erbaşu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.