"Preşedintele Erdogan a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE înaintea încheierii preşedinţiei portugheze", potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei turce. Preşedinţia Consiliului UE deţinută în prezent de Portugalia, ţară pe care Ankara o consideră "prietenă", se încheie la sfârşitul lunii iunie.
În ultimul an, relaţiile dintre UE şi Turcia au fost tensionate. În luna decembrie, liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.
La mijlocul lunii ianuarie preşedintele turc a comunicat dorinţa unei normalizări a relaţiilor, dar liderii europeni au cerut regimului de la Ankara "gesturi credibile" şi "eforturi durabile" pentru a se putea pronunţa pe acest subiect în cadrul unui summit programat pentru 25-26 martie.
Citește și Germania, LOVITĂ de o FURTUNĂ de ZĂPADĂ
În dialogul virtual de luni, şeful statului turc a comunicat cancelarului german "determinarea" de a menţine un spirit "pozitiv" în relaţiile cu UE. La rândul său, Angela Merkel a salutat "semnale pozitive recente şi evenimente (recente) în Mediterana de Est", potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul şefei executivului german.
Cu toate acestea, normalizarea relaţiilor cu UE dorită de Ankara se anunţă dificilă într-un moment în care o mişcare de protest studenţească sever reprimată agită Turcia. UE a cerut joi eliberarea imediată a studenţilor arestaţi şi a declarat că este "serios îngrijorată" de represiune şi de deteriorarea statului de drept în Turcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.