"Noi am susţinut proiectul de buget care a fost iniţiat de primarul general Nicuşor Dan, care, din punctul meu de vedere, era mai mult decât forma la care s-a convenit acum. Dar totul e bine când se termină cu bine, până la urmă ne-am înţeles. În execuţia bugetară se va vedea că pot să fie necesităţi de rectificare bugetară şi oricând Consiliul General şi primarul general vor considera necesară o rectificare bugetară, va putea să facă această rectificare bugetară. Dar, este bine până la urmă că avem un buget la Capitală şi practic toate obiectivele importante care primarul general urmăreşte să le pună în practică au în momentul de faţă şansa de a fi realizate", a declarat Orban.
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei, cu 34 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi 15 abţineri.
În cadrul şedinţei au prezentat amendamente primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, grupul PSD şi grupul USR PLUS, însă doar propunerile edilului general au întrunit susţinerea majorităţii.
În debutul şedinţei, Nicuşor Dan a declarat că bugetul este unul de "deschidere către investiţii" aşteptate de bucureşteni, în domenii precum termoficarea şi infrastructura.
"Este vorba despre investiţii în termoficare - alocăm bani pentru investiţii în termoficare, este vorba despre investiţii în infrastructură - terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert şi deschidem acele restanţe care au rămas pe mediu: registrul spaţiilor verzi şi un nou plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curăţeniei, care deschide calea acelor investiţii serioase care să rezolve problemele importante ale vieţii bucureştenilor", a spus Nicuşor Dan.
El a menţionat că elaborarea bugetului, începută încă din luna ianuarie, a fost un "demers dificil" din cauza situaţiei financiare "extrem de dificile", deoarece Primăria Capitalei "nu a fost pusă pe nişte baze economice" timp de ani de zile.
"Este un buget al curăţeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilităţii, pentru că vrem să recâştigăm încrederea partenerilor noştri. Nu poţi face mari lucrări de investiţii când tu nu plăteşti oameni care ţi-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci, este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri şi financiar: Primăria Capitalei se va ţine de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat şi va plăti în termen", a susţinut edilul general.
Viceprimarul USR PLUS Horia Tomescu a afirmat, vineri, că varianta rezultată în urma discuţiilor din ultima săptămână dintre reprezentanţii formaţiunii sale şi cei ai PNL este "cu 1 miliard mai aproape de realitate".
"În urma discuţiei pe care am avut-o aseară cu primarul general şi cu partenerii de coaliţie, copreşedinţii USR PLUS Bucureşti vor propune Biroului Municipal USR PLUS Bucureşti aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente: 1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuţii este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate; 2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la bugetul de stat; 3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depăşirea unui punct mort", arată viceprimarul, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, primarul general şi partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluţii şi să urmeze un plan de "măsuri concrete de echilibrare în mod real" a bugetului.
"Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile, prioritizând ceea ce este esenţial pentru bucureşteni şi pentru dezvoltarea oraşului. USR PLUS susţine eliminarea risipei în cadrul companiilor municipale, a subordonatelor şi limitarea cheltuielilor de funcţionare ale Primăriei Generale. Consider că am făcut un pas important către dialog şi transparenţă, însă această abordare trebuie să continue după votarea bugetului, aşa cum şi primarul general şi partenerii de coaliţie şi-au asumat în cadrul discuţiei cu noi", adaugă sursa citată.
Tomescu subliniază că bugetul în varianta actuală "nu este încă unul realist" şi îşi exprimă încrederea că prin rectificări bugetare succesive proiecţia bugetară va fi adusă cât mai aproape de realitate.
"Pe termen mediu şi lung, este evident că nu putem continua aşa. 'Reţeta Firea' a adus oraşul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câştige timp, timp pe care coaliţia de la Bucureşti trebuie să îl folosească pentru reforme reale şi accelerate", arată viceprimarul.
El a apreciat că actuala coaliţie care îi oferă primarului Nicuşor Dan majoritatea în Consiliul General "nu funcţionează aşa cum ar trebui", iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate.
"Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reaşeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în faţa bucureştenilor acum şapte luni. Fiecare ales în parte - şi, de altfel, întreaga administraţie locală - are datoria faţă de bucureşteni să privească adevărul în faţă şi să înceapă imediat reformele de care oraşul are nevoie. Suntem aici pentru a pune umărul, construind pe adevăr, cu responsabilitate, pentru oameni", a conchis viceprimarul Horia Tomescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.