"După depunerea mandatului, cancelarul interimar al Germaniei va continua să îndeplinească îndatoriri pentru guvernul federal, în concordanță cu poziția sa actuală", se arată în scrisoarea citată de Der Spiegel. Autorul articolului subliniază însă că Merkel va avea la dispoziție un șef de birou cu un salariu de 10.412 euro, un adjunct al acestuia, două secretare, doi asistenți, un funcționar și doi șoferi. Ei vor fi plătiți cu banii proveniți din desființarea unor posturi în cadrul Ministerului german al Apărării.
În acest context, purtătoarea de cuvânt al partidului ”Stângii”, Gezine Letsch, a declarat că echipa de care va beneficiază Merkel după retragerea din funcție, nu arată altceva decât intenția cancelarului interimar de a înființa un ”guvern din umbră”. Potrivit lui Letsch, acest lucru ridică numeroase semne de întrebare, conducând la concluzia că ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, este „îndatorat cap peste cap” față de Merkel.
Oricum, Merkel va dispune de pensie lunară de aproximativ 15.000 de euro. Această sumă se datorează activității sale îndelungate în Bundestag (parlamentul german), mandatului său de ministru federal și de cancelar. Dreptul la pensie, precum și procedura de acordare și de calculare a acesteia sunt reglementate de legislația germană. Astfel, pentru cei aproape 31 de ani de activitate în Parlamentul german, Merkel are dreptul la pensia maximă, care reprezintă 65% dintr-un salariu de parlamentar.
Citește și Angela Merkel a dezăluit tot: Secretele cancelarului german
În 1989, Merkel a câștigat alegerile pentru Bundestag din partea Uniunii Creștin-Democrate (CDU), iar din 1991 până în 1998 a fost vicepreședinte al CDU, din 1993 până în 2000 președinte al organizației de partid din Mecklenburg-Vorpommern, iar din 1998 până în 2000 președinte al secretarului general al CDU. În 2000, a devenit președinte al partidului (prima femeie care a deținut această funcție în istoria CDU). Între 2002 și 2005, a fost liderul fracțiunii CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială). La 22 noiembrie 2005, Bundestag-ul a ales-o pe Merkel în funcția de cancelar federal al Germaniei.
La 26 septembrie anul curent au avut loc alegeri parlamentare în Germania, în urma cărora Partidul Social-Democrat din Germania a câștigat cu 25,7% din voturi. Blocul conservator creștin-democrat și Uniunea Creștin-Socială a obținut doar 24,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istoria sa. Merkel nu a candidat și și-a anunțat intenția de a renunța la politică după alegeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.