Premiul este împărţit de David Card (Canada), pe de o parte, şi de Joshua D. Angrist (SUA) şi Guido W. Imbens (Olanda-SUA), pe de altă parte.
Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii.
Folosind experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei. Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi "pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzale".
Toţi trei îşi desfăşoară cercetările în Statele Unite: Card la Universitatea Berkeley din California, Angrist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar Imbens la Standford.
În 2020, Premiu Nobel pentru Economie a fost atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru "îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei".
Citește și Angela Merkel către europeni: Nu neglijați propriile interese
Premiul în Ştiinţe Economice a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank) şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.
Premiul - o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) - va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.