Cu această ocazie, Prim-ministrul României a salutat interesul investitorilor față de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea Proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an, zece la sută din producția necesară la nivel național.
“Pentru români, este un obiectiv esențial, în demersul de a obține independența de aprovizionare față de gazul rusesc, a declarat Prim-ministrul. Guvernul încurajează investițiile în sectorul energetic, iar țara noastră se numără printre statele europene care își pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern. Noua lege offshore, pe care am inițiat-o la nivelul Coaliției de guvernare și care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil și stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului și cele ale mediului de privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră.”
Reprezentanții companii Black Sea Oil&Gas au anunțat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare a unui miliard de metri cubi anual.
Citește și: Legea offshore, mai aproape de adoptare. Raport favorabil în comisiile din Camera Deputaților
Dezbaterea din comisia de specialitate a Camerei Deputaților a legii offshore a degenerat la un moment dat în scandal și proferarea de invective lansate din partea reprezentanților AUR.
Chiar și ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a criticat pe reprezentanții USR spunând că veniturile suplimentare care se vor încasa ca urmare a aplicării legii offshore ar trebui să se ducă în investiţii și nu în pilonul II de pensii, așa cum propuseseră aceștia.
"USR doreşte ca aceşti bani să fie investiţi în fondurile de pensii. Asta nu înseamnă să ceea ce propune coaliţia nu este bun. Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei.
Pe de altă parte, Cătălin Niță, directorul executiv al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG), a afirmat că proiectul de lege offshore dezbătut în prezent de Parlament are o formulă "mult îmbunătăţită", în care se regăsesc principiile de stabilitate, predictibilitate, fiscalitate competitivă şi piaţă liberă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.