Premierul italian Giorgia Meloni i-a spus luni președintelui chinez Xi Jinping că a treia cea mai mare economie din zona euro joacă un rol important în relațiile Chinei cu UE, în timp ce încerca să relanseze legăturile economice ale țării sale cu Beijingul, relatează Reuters.
Meloni a vorbit la o întâlnire cu președintele chinez, în cadrul unei vizite în Beijing, după ce Italia a ieșit anul trecut din inițiativa Belt and Road a lui Xi și pe fondul deteriorării relațiilor comerciale dintre blocul comunitar și a doua cea mai mare economie a lumii.
Înainte de a se retrage din BRI, Meloni calificase decizia fostului guvern de a se alătura acestuia drept „o greșeală gravă”, conform BBC.
Liderul italian i-a spus gazdei sale că „Italia poate juca un rol important în relațiile cu Uniunea Europeană”, în timp ce s-au întâlnit la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing.
Meloni i-a spus apoi lui Xi că speră să „creeze relații comerciale care să fie cât mai echilibrate posibil”.
Politica comercială a UE a devenit din ce în ce mai protecționistă din cauza îngrijorărilor legate de faptul că modelul de dezvoltare al Chinei, axat pe producție, ar putea duce la inundarea blocului comunitar cu bunuri ieftine, în timp ce firmele chineze încearcă să intensifice exporturile pe fondul cererii interne scăzute.
Luna aceasta, Comisia Europeană a confirmat că va impune taxele preliminare de până la 37,6% la importurile de vehicule electrice fabricate în China, ceea ce a amplificat tensiunile cu Beijingul.
Oficialii chinezi au avertizat cu privire la un posibil război comercial, în cazul în care Bruxelles-ul nu va da înapoi și va continua să cerceteze alte părți ale economiei sale de 18,6 trilioane de dolari.
De asemenea, Beijingul face presiuni asupra statelor membre ale UE pentru a se opune unor majorări pe o perioadă mai lungă de taxe pentru vehiculele electrice fabricate în China în cadrul unui vot din octombrie, deși Italia, Spania și Franța au indicat că ar susține aceste taxe.
Italia are o importanță strategică pentru China, deoarece a reușit să se impună pe cont propriu în fața Beijingului și s-ar putea dovedi a fi o voce moderatoare în cadrul negocierilor cu blocul comunitar.
În 2019, Italia a devenit singurul membru al Grupului celor șapte care s-a alăturat inițiativei lui Xi privind infrastructura BRI, care vizează resuscitarea vechii rute comerciale a mătăsii.
Totuși, în timp ce Italia a părăsit în cele din urmă schema de investiții în infrastructură anul trecut, sub presiunea SUA din cauza îngrijorărilor cu privire la amploarea economică a Beijingului, Roma a semnalat că dorește în continuare să creeze legături comerciale mai puternice cu a doua mare economie globală.
„Ambele părți au oportunități importante de dezvoltare reciprocă”, i-a spus Xi lui Meloni la începutul întâlnirii lor. „Dacă țările sunt conectate, ele vor avansa împreună. Dacă sunt închise, se vor retrage”, a adăugat el.
„China și Italia ar trebui să susțină spiritul Drumului Mătăsii... astfel încât comunicarea dintre Est și Vest prin intermediul acestuia să poată intra într-o nouă eră”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.