"S-a vorbit şi se vorbeşte despre ce reprezintă românii în comunităţile în care au hotărât să se stabilească. Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine şi aţi venit aici pentru a vă găsi un rost şi a reuşi să vă duceţi viaţa mai departe. Am venit cu mesajul să vă spunem că la nivelul Guvernului am întreprins decizii şi am luat măsuri astfel încât să asigurăm că relaţia dintre Guvernul României, dintre instituţiile statului român şi cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora trebuie să se materializeze într-un sprijin de care cu adevărat să vă bucuraţi. Este vorba de recunoştinţa pe care noi trebuie să o arătăm cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora", a arătat şeful Guvernului.
El a adăugat că autorităţile române trebuie să întărească relaţiile de colaborare cu cele spaniole.
"Avem puterea să recunoaştem că Spania are un sistem de sănătate care poate fi considerat un model şi cred că trebuie să întărim relaţiile de colaborare şi să învăţăm de la Spania cum se poate crea o arhitectură şi organiza un sistem de sănătate care cu adevărat să fie în folosul cetăţenilor", a menţionat Nicolae Ciucă.
Guvernele României şi Spaniei au avut miercuri o primă şedinţă comună, la Castellon de la Plana. Un subiect important pe agenda discuţiilor a fost acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania, stabilindu-se înfiinţarea unui grup de lucru.
"Ceea ce ne poate uni este ceva foarte simplu - este omenia din fiecare dintre noi, este sentimentul că ne pasă de fiecare dintre noi şi este gândul că, indiferent unde ne aflăm, cu toţii suntem români şi avem datoria ca prin tot ceea ce facem să lăsăm o impresie bună despre România şi despre români", a spus premierul Ciucă, la întâlnirea cu românii din Castellon.
Memorandum de colaborare între Ministerul Muncii din România şi cel din Regatul Spaniei
Ministerul Muncii din România şi cel din Regatul Spaniei au semnat un Memorandum de colaborare, a anunţat miercuri ministrul de resort, Marius Budăi.
"Întâlnire bilaterală fructuoasă cu vicepreşedintele Regatului Spaniei şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale, Yolanda Diaz Perez, în vederea întăririi colaborării dintre cele două state, în condiţiile în care în Spania lucrează şi trăiesc aproximativ 1,1 milioane de români. Am semnat, totodată, un Memorandum de colaborare între cele două ministere din Regatul Spaniei şi România, în acest sens", a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Memorandumul facilitează colaborarea între cele două state în domeniul ocupării forţei de muncă şi al inspecţiei muncii şi sprijină identificarea posibilităţilor cele mai bune de utilizare, în proiecte comune, a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în special Fondul Social European Plus.
Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul său spaniol, că asigurarea protecţiei şi respectării drepturilor celor peste un milion de cetăţeni români care lucrează în Regatul Spaniei, ca lucrători detaşaţi sau angajaţi direct pe teritoriul acestui stat, constituie o prioritate pentru Guvernul României şi, implicit, pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Marius Budăi a adus în discuţie şi necesitatea intensificării cooperării dintre Inspecţiile Muncii din România şi Regatul Spaniei, fie prin inspecţii simultane în cele două state, fie prin inspecţii mixte ale acestora pe teritoriul celuilalt stat, atunci când există indicii că se încalcă drepturile lucrătorilor.
Ministrul Muncii a reamintit, cu această ocazie, că Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (ELA) a fost înfiinţată chiar sub Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 31 iulie 2019, instituţie care facilitează cooperarea între Inspecţiile Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.
Oficialul român a discutat şi despre Legea dialogului social, votată miercuri în Parlament, unul din jaloanele asumate prin PNRR.
Ministrul spaniol al Muncii şi Economiei Sociale, Yolanda Diaz Perez, a subliniat, la rândul său, necesitatea întăririi colaborării în domeniul ocupării forţei de muncă şi a inspecţiei muncii în contextul crizelor multiple de la nivel global şi a apreciat că este nevoie să se pună accent pe "O Europă mai socială", un obiectiv de politică europeană.
Totodată, aceasta a mulţumit României pentru sprijinul oferit de România cetăţenilor din Ucraina, de la declanşarea conflictului armat.
Guvernele României şi Regatului Spaniei au avut miercuri, la Castellon de la Plana, o primă şedinţă comună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.