În Germania, preţurile la electricitate pentru anul următor aproape s-au dublat în 2021, odată cu relansarea cererii globale de energie, iar problemele în aprovizionarea cu gaze au dus cotaţiile la acest combustibil la nivel record. În paralel, rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016, pentru acest moment al anului, ceea ce a ajutat la escaladarea preţurilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Având în vedere că Germania se bazează pe combustibili fosili pentru mai mult de o treime din producţia de electricitate, creşterea costurilor pe cea mai mare piaţă de energie electrică din Europa va conduce la majorarea facturilor pentru milioane de consumatori. În plus, creşterea preţurilor la energie în Europa este doar o mică parte din ceea ce va urma pentru alte materii prime, subliniază analiştii de la Goldman Sachs Group Inc.
Luni, preţurile de referinţă zilnice calculate de European Energy Exchange AG, un indicator de referinţă la nivel regional, au crescut cu 4%, până la 100,10 euro/MWh. În paralel, preţurile la gaze aproape s-au triplat în acest an, iar cotaţiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.
"În acest moment, cărbunele şi lignitul sunt mai ieftine decât centralele electrice pe gaze", spune Jean Paul Harreman, director la EnAppSys.
Au crescut şi preţurile pe termen scurt la electricitate, în condiţiile în care producţia redusă de energie eoliană în mare parte a Europei stimulează costurile. Pe piaţa pentru ziua următoare din Germania, preţurile au atins cel mai ridicat nivel de după 2007.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.