Publicația Business Insider scrie că o echipă de cercetători australieni de la Flinders University a folosit inteligența artificială SAM, destinat analizei unui număr uriaș de molecule. Într-o primă etapă, experții au încărcat în memoria mașinii datele referitoare la substanțele care pun în mișcare sistemul imunitar al omului. Inteligența artificială a avut misiunea de determina prin ce anume diferă compușii activi de cei inactivi.
În faza următoare oamenii de știință au aplicat alt program de sintetizare a unei baze de date din trilioane de posibile molecule. Rezultatul a fost încredințat spre analiză SAM. Filtrând informațiile primite, algoritmul a reușit să selecteze dintre compușii propuși cele mai bune variante de preparate pentru om. Moleculele selectate au fost sintetizate în laborat și teste pe celule sanguine de om și animale.
Citește și Cele mai scumpe medicamente din lume. Prețurile sunt impresionante
Astfel, oamenii de știință au constatat că toți compușii identificați de SAM au condus la realizarea unui vaccin antigripal mult mai eficient decât toate celelalte preparate cunoscute. În curând, vaccinul va fi testata și pe om. Cercetătorii au arătat că folosirea inteligenței artificiale permite o reducere substanțială a cheltuielilor de cercetare, dar și a timpului de elaborare a unui medicament nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.