Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.
Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.
Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".
Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.
Citește și Prețul petrolului. Prognoza experților Citi va curma bucuria
Dacă prognoza celor de la Citigroup se va dovedi corectă, benzinarii vor fi nevoiți să scadă prețul la pompă. Dacă în alte țări acest lucru se va întâmpla cu siguranță, în România nu sunt excluse surprize nedorite.
Prețul petrolului ar putea scădea la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul lunii decembrie, ajungând chiar la 45 de dolari în următoarele 12 luni ale anului 2023, prognozează experții băncii americane Citigroup. Acest lucru se va întâmpla dacă economia globală va începe să intre în recesiune și cererea de mărfuri va scădea, a precizat agenția Bloomberg, care a citit respectivul raport.
"Datele cumulate de-a lungul anilor arată că cererea de petrol devine negativă doar în timpul celor mai grave recesiuni globale. Dar prețurile petrolului scad în timpul oricărei recesiuni până la niveluri apropiate de costurile marginale", subliiază autorii studiului.
Prognoza Citigroup se bazează pe un scenariu de neinterferență a OPEC+ pe piața materiilor prime și ia în considerare potențialul declin al investițiilor în resursele petroliere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.