Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Simona Haiduc |
Data publicării:
Pesimism / FOTO: Freepik
Pesimism / FOTO: Freepik

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Donald Trump revizuiește politica comercială a Statelor Unite prin introducerea unor tarife vamale „reciproce” pentru a contracara ceea ce administrația sa consideră a fi practici comerciale neloiale. Ceee ce înseamnă o ruptură față de sistemul comercial multilateral stabilit după al Doilea Război Mondial. Deși președintele Trump vede tarifele vamale ca un instrument pentru corectarea dezechilibrelor comerciale și finanțarea reducerilor de taxe, acestea sunt susceptibile de a provoca represalii.

Impactul economic al unui nou război comercial

Raphael Olszyna-Marzys, economist internațional la J. Safra Sarasin Sustainable AM, avertizează că „un nou război comercial va afecta creșterea economică globală și va duce la o creștere a prețurilor. Incertitudinea politică va rămâne ridicată, ceea ce, în sine, este dăunător pentru economie.”

Potrivit acestui expert, „Trump a prezentat o revizuire amplă a politicii comerciale americane, lansând ceea ce el numește un plan 'echitabil și reciproc' pentru a remodela relațiile cu restul lumii.”

Punctul central al acestei strategii este introducerea unor tarife vamale reciproce menite să corespundă tarifelor impuse exporturilor americane în străinătate și altor politici pe care Washingtonul le consideră nedrepte. Aceste tarife se vor adăuga celor 10% deja impuse asupra importurilor chineze,” precizează raportul.

Escaladarea tarifelor vamale

„La începutul săptămânii, Trump a anunțat, de asemenea, că o taxă vamală de 25% va fi aplicată, începând cu 2 aprilie, asupra importurilor de automobile, produse farmaceutice și semiconductori. Această escaladare vine în urma amenințărilor de a impune tarife asupra partenerilor comerciali ai SUA din America de Nord și a unor noi taxe pe importurile de metale,” subliniază Olszyna-Marzys.

Sfârșitul sistemului comercial multilateral?

„Tarifele vamale reciproce ar marca sfârșitul sistemului comercial multilateral instituit de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial. Conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), membrii trebuie să aplice același tarif pentru un anumit produs, indiferent de originea acestuia – principiul națiunii celei mai favorizate – cu excepția țărilor cu care au încheiat un acord de liber-schimb”, avertizează Olszyna-Marzys.

Impactul economic al unui nou război comercial

„Un nou război comercial ar încetini creșterea economică globală și ar duce la creșterea prețurilor. Este dificil de calculat impactul exact. Comparațiile istorice oferă doar o orientare limitată, deoarece amploarea și domeniul de aplicare al noilor tarife vamale depășesc cu mult conflictele comerciale anterioare”, avertizează Olszyna-Marzys.

Riscuri mai mari decât în trecut

„În timpul primei administrații Trump, rata efectivă a tarifelor vamale americane a crescut cu doar un punct procentual, în parte deoarece multe produse chineze erau redirecționate prin țări terțe. De această dată, consecințele ar putea fi mult mai grave”, afirmă el.

Având în vedere că economia americană funcționează la capacitate maximă, companiile ar putea fi mai predispuse să transfere costurile mai mari de-a lungul lanțului de aprovizionare.”

Impactul asupra SUA, Canadei și Mexicului

Estimările Institutului Peterson oferă o perspectivă asupra situației. „Impunerea unor tarife de 25% asupra importurilor din Canada și Mexic, alături de o taxă suplimentară de 10% asupra produselor chineze, ar reduce creșterea PIB-ului american cu mai puțin de o jumătate de punct procentual și ar crește inflația cu un nivel similar”, adaugă Olszyna-Marzys.

Mexicul și Canada, care depind puternic de Statele Unite pentru exporturile lor, ar intra într-o recesiune severă și s-ar confrunta cu o creștere semnificativă a inflației. Modelul nostru privind inflația de bază din SUA indică faptul că o creștere de 10% a ratei efective a tarifelor vamale ar putea majora inflația cu un punct procentual. Totuși, această estimare presupune că nu va exista o redirecționare a comerțului și că întregul cost va fi transferat asupra consumatorilor, ceea ce o face mai degrabă o proiecție pesimistă decât una centrală”, explică analistul.

„În cele din urmă, singura certitudine este că incertitudinea politică va fi o constantă în anii următori. Iar acest lucru, în sine, este negativ pentru creșterea economică globală”, conchide el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375962.32RON
1 ETH = 8128.37RON
1 LTC = 374.78RON
1 XRP = 9.15RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel