FAO a publicat analiza sa pentru prețurile alimentelor începând din ianuarie 2019. Astfel, indicele prețurilor a avut o valoare de 164,8 puncte, față de 161,8 puncte în luna decembrie 2018. Totuși, comparativ cu ianuarie 2018, indicele rămâne cu 2,2% sub nivelul înregistrat în luna ianuarie 2018.
FAO a precizta că preţul lactatelor a crescut cu 7,2% față de decembrie, după ce acesta a fost pe trend descendent 7 luni. Exporturile scăzute din Europa, ca urmare a cererii interne puternice, au fost principalul factor care a stat la baza acestei creşteri.
Preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,3% în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, în timp ce preţul zahărului a crescut cu 1,3%. În schimb, preţul la carne a rămas neschimbat.
2,611 miliarde tone va fi producția mondială de cereale, producţiile de porumb, grâu şi orez fiind evaluate la o cotă mai mare. "O mare parte din creşterea preconizată este asociată cu creşterile aşteptate în Europa, unde vremea favorabilă a fost benefică pentru randamente iar însămânţările sunt prognozate să se extindă, graţie preţurilor atractive", afirmă FAO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.