Astfel, în cursul tranzacțiilor din dimineața zilei de joi, barilul american ”light sweet crude” (WTI), cu livrare în luna martie a crescut cu 0,36 dolari, până la 54,58 dolari/baril. Țițeiul marca Brent cu extracție din Marea Nordului, de referință pe piața europeană, s-a scumpit, la rândul lui, cu 54 de cenți, ajungând la 62,19 dolari/baril.
Stocurile americane de petrol brut s-au mărit într-un ritm mai modest decât se anticipa săptămâna trecută, în timp ce rezervele de produse rafinate, benzină, etc, au scăzut, potrivit datelor publicate de Agenția americană pentru Energie (EIA). Această micșorare este considerată o veste bună pentru o piață care suferă de exces de oferte.
Citește și Consecințele militare ale încălzirii globale
WTI, care a depășit pragul psihologic de 54 de dolari/baril are șanse să-l atingă pe cel de 55 de dolari, în timp ce Brentul continuă să rămână sub bariera tehnică de 63 de dolari/baril, explică analiștii. ”Ceea ce înseamnă că există un element de prudență față de orice tentativă de a reveni la exuberanța de acum câteva luni”, au adăugat ei.
Cursul a fost susținut, de asemenea, de sancțiunile americane adopate luni de SUA împotriva grupului petrolier venezuelean PDVSA, în condițiile în care criza politică din această țară, deținătoare a unor importante resurse petroliere, se amplifică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.