Publicitate
Dar piața aștepta decizia reuniunii Organizației țărilor exportatoare de petrol, OPEC, reunită joi și vineri la Viena pentru a conveni amploarea reducerii producției de aur negru în cadrul cartelului. Și, într-adevăr, OPEC a ajuns la un acord vizând scădere cotelor de producție, dar aşteapta și punctul de vedere al Rusiei, care, deși nu este membru al cartelului, are o înțelegere cu acesta în vederea adoptării unor măsuri coordonate în vederea stabilizării pieței.
Între timp, barilul american marca WTI, cu livrare în ianuarie, a pierdut 3,6%, ajungând la 51 de dolari/baril, în timp ce, la Londra, țițeiul Brent, de referință în Europa, a afișat un recul de 3,2%, până la 59,6 dolari/baril. În ajunul întâlnirii de la Viena, preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut organizaţiei să nu provoace o scumpire a aurului negru, din dorinţa de a-i menaja pe consumatorii americani.
Tot pe drum, pe drum
Ajuns joi în capitala Austriei, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a participat la ședința OPEC, dar, spre seară, s-a întors acasă pentru o discuție cu președintele Vladimir Putin. El urmează să revină la Viena în cursul zilei de vineri, când va fi anunțat și verdictul final.
"Sper să ajungem la un acord final vineri, care trebuie sprijinit şi de ţările din afara OPEC. Dacă nu toţi sunt dispuşi să se alăture şi să contribuie în mod egal, vom aştepta până vor fi", a afirmat ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih. Potrivit spuselor sale, printre posibilele opţiuni se află reducerea producţiei de către OPEC şi statele din afara cartelului cu 0,5-1,5 milioane barili pe zi (bpd), iar un milion bpd este acceptabil.
"Un milion bpd i-ar putea dezamăgi pe unii. Dar reducerea se aplică la nivelul din septembrie sau octombrie, şi nu la cel din noiembrie, iar impactul va fi suficient pentru a limita creşterea stocurilor de ţiţei", a explicat Greg Sharenow, vicepreşedinte al Pimco. Delegaţii OPEC susţin că organizaţia şi statele din afara cartelului ar putea reduce producţia cu un milion bpd în cazul în care contribuţia Rusiei se va situa la 150.000 bpd. Dacă Rusia contribuie cu aproximativ 250.000 bpd, atunci reducerea producţiei ar putea depăşi 1,3 milioane bpd.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.