Rezervele mondiale de petrol au coborât, acum, sub media ultimilor cinci ani. În plus, ”volumul capacităților de producție libere sunt foarte puține, indiferent de formula de estimare aplicată. În schimb, cererea mondială este în creștere”, au explicat analiștii.
În aceste condiții, cred specialiștii, există toate premisele ca, pe burse, cotațiile de petrol să crească într-un an cu 21 de dolari/baril. În 2012, după instituirea regimului de sancțiuni americane împotriva Iranului, petrolul s-a scumpit cu 10 dolari/baril.
Un punct de vedere similar a fost exprimat și de ministrul saudit al petrolului, Haled al Faleh. În opinia oficialului, sancțiunile SUA împotriva Teheranului și scăderea livrărilor de țiței dintr-o serie întreagă de alte țări ar putea conduce la un salt al prețului ”aurului negru” până la 100 de dolari/baril, dacă nu chiar mai sus.
Responsabilul saudit a spus că, desigur, țara sa dispune de posibilitatea de mojorare a producției de petrol de la 10,7 milioane de barili pe zi la 12 de milioane. ”Dar dacă de pe piață dispar 3 milioane de barili, nu vom putea umple acest gol, pentru că ar trebui să umblăm la rezervele de stat”, a adăugat el.
Bloomberg amintește că, începând din mai anul curent, exporturile de petrol iranian s-au redus cu aproximativ 8000.000 de barili pe zi, în timp ce producția a scăzut cu 400.000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.