După eșecul negocierilor cu Rusia privind reducerea cotelor de producție ca măsură pentru susținerea pieței petrolului, Arabia Saudită, primul exportator mondial de țiței, a abordat altă strategie, și anume aceeea de cucerirea unor noi cote de piață, tactică aplicată deja în 2014, când aurul negru a pierdut aproape două treimi din valoarea lui.
În aceste condiții, contractele pentru martie la barilul marca Brent s-au ieftinit cu 21%, la 35,77 dolari/baril, în timp ce contractele pentru luna aprilie la țițeiul american WTI au plonjat cu peste 21%, ajungând la 32,59 dolari/baril.
Actuala prăbușire a prețurilor la petrol schimbă radical prognozele pentru piața petrolului și gazelor naturale, au apreciat experții băncii americane Goldman Sachs, explicând că producătorii de petrol mai scump vor reduce producția, în timp ce producătorii cu cheltuieli mai mici vor spori livările.
Citește și Arabia Saudită declanșează război pe piața petrolului. Decizia Riadului
Prin urmare, este foarte posibil ca prețurile să scadă până la 20 de dolari/baril, ba chiar mai puțin, cred analiștii americani. Potrivit precizărilor lor, evoluția pieței depinde, de asemenea, de deciziile adoptate de țările lumii pe fondul răspândirii coronavirusului, dar și de capacitatea Chinei și a altor mari consumatori de petrol de a-și reveni după epidemia de Covid-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.