Teheranul și-a justificat acțiunea, declarând că aparatul se afla în spațiul lui aerian, afirmație vehemet contestată de Statele Unite, unde președintele Donald Trump a catalogat gestul drept ”o gravă greșeală” a militarilor iranieni.
În acest context, contractele futures la petrolul marca americană West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în luna iulie, au crescut cu 2,89 de dolari/baril, adică un salt de 5,38%, până la 56,65 dolari/baril. La Londra, barilul Brent, de referință pe piața europeană, a recuperat, la rândul lui, 2,63 dolari, adică un plus de 4,25% față de ultima cotație de miercuri, ajungând la 64,45 dolari.
Citește și Prețuri mai mici la benzină și motorină. Ce se pregătește
Tendința ascendentă a fost susținută, în egală măsură, de perspectiva creșterii dobânziilor cheie ale Statelor Unite, care a propulsat Wall Street spre un nou record, dar și de anunțul privind scăderea stocurilor americane de petrol brut. ”A fost o combinație de elemente favorabile: ciclul anunțat de scădere a dobânzilor cheie va slăbi dolarul, în profitul materiilor prime, la care se adaugă tensiunilor cu Iranul”, a comentat John Kilduff, de la Again Capital Management, din New York.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.