"Începutul e promiţător, însă pe la jumătatea săptămânii acesteia, preţurile la kilogramul de miel viu şi miel comercializat prin magazine ar mai putea fi ajustat, adică scăzut cu câţiva lei, înaintea sărbătorilor. Fermierii sunt încurajaţi să şi vândă mielul viu, direct unor abatoare din judeţ, abatoare care deţin şi magazine, iar plata pentru marfa livrată se face pe loc. Acesta e un mare avantaj în comparaţie cu livrarea către abatoare mici sau intermediari care plătesc abia după o lună de zile din momentul livrării. Cred că preţul de pornire la mielul viu e între 15 şi 20 de lei, în acest moment e un preţ bun, iar fermierii sunt avantajaţi", a spus Vasile Pop. Preţul cărnii de miel ar putea ajunge, în preajma Sărbătorilor Pascale, la 12-14 lei/kg în viu, faţă de 9-12 lei/kg cât se înregistrează în această perioadă în funcţie de zonă, potrivit estimărilor Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP).
Citește și Pesta porcină. ”Autoritățile nu și-au făcut treaba”
"Pe sectorul de ovine, preţul previzionat la miel de 12-14 lei pe kilogram în viu va ajunge undeva aproape de Paşte. Astăzi, ne aflăm la 9 - 12 lei pe kilogram în viu în funcţie de zonă. Ce este negativ pe partea de ovine este faptul că se continuă exportul de animale vii, iar abatorizarea a scăzut cu aproximativ 32,8%. Vindem în continuare materie primă fără să ne gândim că am câştiga mai bine vânzând produse cu valoare adăugată. La ora actuală avem contracte cu Libia, urmează Iordania şi Iran", a declarat recent preşedintele ACEBOP, Mary Pană.
În 2017, România s-a situat pe locul patru în rândul statelor membre, după Regatul Unit, Spania şi Grecia, la efectivele de ovine şi caprine deţinute, cu un total de 11,485 milioane de capete, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.