„Nu ne excludeți!” – Statele Unite, alarmate de planul UE pentru industria de apărare

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Oficialii americani presează Europa să continue achizițiile de arme din SUA, pe fondul restricțiilor impuse de UE, transmite Reuters.

Oficialii americani au transmis aliaților europeni că își doresc ca aceștia să continue achizițiile de armament produs în SUA, în contextul în care Uniunea Europeană ia măsuri pentru a limita participarea producătorilor americani la licitațiile pentru echipamente militare, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu situația.

Mesajele transmise de Washington în ultimele săptămâni vin pe fondul eforturilor UE de a-și consolida industria de apărare, o strategie care ar putea duce la restrângerea achizițiilor anumitor tipuri de armament din Statele Unite.

Primele decizii de politică externă ale administrației Trump, inclusiv reducerea temporară a ajutorului militar pentru Ucraina și relaxarea presiunilor asupra Moscovei, au provocat îngrijorare în rândul aliaților europeni, ridicând semne de întrebare cu privire la fiabilitatea SUA ca partener strategic.

În luna martie, Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a propus creșterea cheltuielilor pentru apărare și consolidarea proiectelor comune în domeniul apărării, în contextul unei posibile diminuări a implicării militare americane sub administrația Trump.

Potrivit experților, unele dintre măsurile propuse ar putea reduce accesul companiilor non-UE, inclusiv al celor din SUA și Marea Britanie, la contractele de apărare europene.


Washingtonul avertizează asupra excluderii companiilor americane

 

În cadrul unei reuniuni din 25 martie, secretarul de stat Marco Rubio le-a spus miniștrilor de externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei că Statele Unite își doresc să rămână implicate în achizițiile de apărare ale țărilor UE, au declarat sursele citate de Reuters.

Potrivit a două dintre surse, Rubio a precizat că excluderea companiilor americane din licitațiile europene ar fi percepută negativ de Washington – o referire indirectă la noile reglementări propuse de UE.

Un diplomat din Europa de Nord, care nu a participat la reuniunea cu statele baltice, a confirmat că și el a fost avertizat recent de oficiali americani că orice excludere a firmelor americane din achizițiile UE ar fi considerată inadecvată.

Rubio intenționează să reitereze acest mesaj în timpul vizitei sale la Bruxelles din această săptămână, unde va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.

„Este un subiect pe care secretarul l-a ridicat și pe care va continua să îl ridice”, a precizat oficialul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că președintele Trump salută inițiativele europene de consolidare a capacităților de apărare și asumare a responsabilității pentru propria securitate, dar avertizează asupra creării unor bariere care ar exclude companiile americane din proiectele de apărare europene.

„Cooperarea transatlantică în domeniul industriei de apărare face ca Alianța să fie mai puternică”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Ministerele de Externe ale Letoniei și Estoniei nu au oferit comentarii pe această temă, iar Ministerul de Externe al Lituaniei a refuzat să comenteze.


Politica SUA față de Europa, prinsă între interese divergente

 

Îngrijorarea SUA cu privire la limitarea achizițiilor de armament subliniază o tensiune centrală în politica administrației Trump față de Europa.

Pe de o parte, Trump a cerut aliaților europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare și să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate. Pe de altă parte, UE încearcă să își dezvolte propria industrie de apărare, având în vedere semnalele lui Trump conform cărora angajamentul său față de NATO nu este absolut.

Această strategie contravine unui alt obiectiv al administrației Trump – acela de a deschide piețele externe pentru producătorii americani.

Propunerea Comisiei Europene din martie, denumită „ReArm Europe”, include un plan de împrumut de 150 de miliarde de euro pentru guvernele UE, bani care ar urma să fie folosiți pentru proiecte de apărare.

Multe state membre ale UE susțin o abordare mai integrată la nivel european în domeniul apărării, dar rămân întrebări esențiale privind modul de implementare – cine va avea puterea de decizie asupra proiectelor comune, cine le va coordona și cum vor fi finanțate.

Deși Comisia Europeană susține că planul permite accesul unor companii din afara UE la fondurile de apărare, în practică, producătorii străini s-ar confrunta cu obstacole birocratice și administrative semnificative.

Administrația Trump – la fel ca administrațiile precedente – a încercat să încurajeze achizițiile europene de arme americane, inclusiv la Conferința de Securitate de la München din acest an. Totuși, sursele citate afirmă că insistențele Washingtonului pe acest subiect s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce UE avansează cu planurile sale de autonomie în achizițiile militare.

„Sunt deranjați de propunerea ReArm și de faptul că SUA sunt excluse”, a declarat o sursă europeană de rang înalt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 384147.81RON
1 ETH = 8402.59RON
1 LTC = 385.93RON
1 XRP = 9.53RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel