Indicele bursier pan-european STOXX 600 a închis şedinţa în scădere cu 4,9% în condiţiile în care bursa de la Paris a înregistrat un declin de 5,75%, indicele principal CAC 40 revenind sub pragul de 4.000 de puncte pentru prima dată după 2016. Bursa de la Frankfurt şi-a continuat scăderea vertiginoasă, indicele Dax pierzând 5,31% până sub pragul de 9.000 de puncte, după ce în cursul şedinţei a înregistrat o cădere de până la 10%. Bursa de la Londra a închis şi ea şedinţa în scădere cu 4,71%.
Acţiunile companiilor aeriene şi touroperatorilor precum TUI, EasyJet, IAG şi Air France - KLM s-au numărat printre titlurile cu cele mai mari scăderi din indicele bursier pan-european STOXX 600, în condiţiile în care pandemia a paralizat practic industria globală a călătoriilor.
Citește și Viitorul piețelor financiare, decis de alții
"Restaurantele şi companiile care lucrează în industriile turismului, hotelurilor şi divertismentului vor concedia din angajaţi, pe care ar putea să îi reangajeze ulterior, dar în prima fază va avea loc o creştere a şomajului, ceea ce înseamnă un nou şoc în mintea investitorilor", susţine Andrea Cicione, analist la TS Lombard în Londra.
În prezent, indicele bursier pan-european a pierdut mai mult de o treime din valoare, după ce la mijlocul lunii februarie a atins un maxim istoric, declinul fiind agravat de prăbuşirea preţului petrolului şi decizia de săptămâna trecută a Băncii Centrale Europene de a menţine nemodificate dobânzile.
În plus, cele mai recente date statistice arată că producţia industrială a înregistrat cel mai puternic declin din ultimii 30 de ani. Aceasta a relansat îngrijorările că economia mondială va intra în recesiune în condiţiile în care pandemia de coronavirus paralizează lanţurile de aprovizionare şi reduce încrederea investitorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.