O prăbușire la fel de spectaculoasă a fost înregistrată și la bursa din New York, unde contractul pentru decembrie la țițeiul marca West Texas Intermediate, WTI, a cedat 7,07%, ajungând la 55,69 dolari/baril. Comparativ cu vârful valoric marcat la începutul lunii octombrie, cele două etaloane au afișat un recul de 20%.
Ce anume a determinat această evoluție? Analiștii susține că de vină este, în primul rând, embargoul impus Iranului de Statele Unite, care nu poate fi considerată nici pe departe o veste neașteptată. În mod normal, de teama unui deficit pe piață, investitorii ar fi sporit achizițiile de petrol, împingând în sus prețurile. E adevărat că, pentru a spulbera orice temeri legate de o eventuală dezechilibrare a pieții, marii producători ai lumii, vezi SUA, Arabia Saudită și Rusia, și-au sporit cotele de producție. Dar chiar și în aceste condiții, țițeiul a continuat să se scumpească, atingând, în 3 octombrie, 86 de dolari/baril.
Acum, tonul pare să fie dat de declarațiile președintelui Donald Trump. După ce, în septembrie declara că OPEC nu face nimic pentru a antrena o scădere a prețului la petrol, acum, liderul de la Casa Albă este nemulțumit și critică decizia Arabiei Saudite și a Organizației țărilor exportatoare de petrol că intenționează să reducă, începând din luna decembrie, producția, pentru a menține piața aurului negru la un nivel convenabil pentru producători și consumatori.
”Prețul petrolului trebuie să fie mult mai mic, având în vedere nivelul rezervelor”, scria, zilele trecute, Trump pe contul său de Twitter. Într-adevăr, stocurile americane de brut cresc deja de câteva luni, semn că, pe piața americană, oferta depășește cererea. Totuși, efectul spuselor lui Trump este, oarecum, exagerat, ținând cont de faptul că, atât Agenția internațională a energiei, cât și OPEC, au apreciat, în ultimele lor rapoarte, că, la nivel global, cererea se va amplifica.
Cum va evolua în continuare piața petrolului? Greu de anticipat, din moment ce jucătorii au devenit atât de sensibili la tot felul de vești și declarații, ignorate în alte condiții. Este, prin urmare, de așteptat ca, dacă trendul se menține, marile bănci ale lumii și structuri specializate să procedeze la o revizuire în jos a prognozelor lor privind piața petrolului. Ceea ce va determina companiile din domeniu să rescrie programe de investiții, să recalculeze planurile de cheltuieli
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.