Un concept nou: campus mobil
”Este o navă de cercetare a Universității din Galați, deci a României, care va fi pusă la dispoziție internațională”, a spus rectorul Lucian Georgescu, precizând că există foarte multă lume din diferite țări interesați să vină aici, să dispună de un loc unde să studieze, o săptămână, două, câteva luni. ”Coturile vor fi împărțite, de fapt, asta este și ideea să facem o navă deschisă tuturor. Și, am mai făcut un lucru interesant - deocamdată este o cerere de finanțare: un concept nou, adică un campus mobil. Nouă universități din Europa vor organiza misiuni de cercetare, iar în același timp, pe navă, se va filma totul și vor fi cursuri online care vor fi organizate în toate universitățile din Europa care manifestă interes în acest sens”, a explicat invitatul jurnalistului Val Vâlcu.
”Sunt două chestiuni interesante. Conceptul este deja pus pe hârtie, a fost transmis la Comisia Europeană spre finanțare. Deci, se va merge pe Dunăre, vor fi cursuri în toate marile orașe unde sunt universități, spre exemplu Budapesta sau Viena, ne oprim, invităm studenții, stăm două zile, vor fi cursuri cu prezență, se vor prezenta laboratoarele și, în același timp, vor fi difuzate în toată lumea filme cu exercițiile și cercetările efectuate, filme mai mult cu scop educațional. Pentru cei care studiază ecologia, științele mediului, științele vieții”, a adăugat rectorul Georgescu.
Este sălbatică, deci este zonă protejată
În privința ariilor protejate, unde nu pot fi dezvoltate diferite lucrări, Lucian Georgescu a spus că ”România are jumătate din Dunăre: 1100 de kilometri. Este singura porțiune care nu este canalizată deloc. O bună parte din partea germană și din partea austriacă este canalizată, iar la noi este sălbatică. Pentru că este sălbatică, s-a decretat că este zonă protejată. Pe zonele protejate, sunt planuri de management, multe aflate acum în lucru și care prevăd ce activități sunt posibile. Orice expert sau orice echipă de experți rezonabilă ar prevedea activitățile economice care se pot desfășura în zonă, inclusiv, în anumite condiții, dezvoltarea unor sisteme microenergetice.
Ne-a dat afară Transgaz-ul
Noi intrăm în licitație cu toată lumea. Adică există un sistem în care intrăm noi, în paralel cu SRL-urile. De curând ne-a dat afară dintr-o licitație Transgaz-ul. După un an de evaluări, Universitatea noastră și cu Muzeul de Istorie din Constanța pentru acoperirea descoperirilor arheologice pe lucrările Transgaz. Noi am făcut un consorțiu, ne-am calificat pe primul lor la tehnic, cu 98 de puncte dintr-o sută. Numai că în a doua etapă s-a descoperit că ne lipseau niște hârtii, niște ștampile pe niște hârtii vechi și așa mai departe. Deci, am fost scoși din licitație”, a povestit rectorul.
Studii arheologice efectuate de SRL-uri
Prin urmare, a continuat el, ”studiile arheologice vor fi efectuate de niște SRL-uri. Nu am fost dați afară pentru că nu suntem buni, am dovedit că suntem. Și la preț am fost competitivi. Vedeți mecanismul. Nouă ni s-a părut abuzivă această decizie. Și am contestat. Există un Consiliu național, care se ocupă de chestiuni de genul acesta. Consiliul național a zis: dacă veți contesta, trebuie să depuneți o garanție care este de 1% din valoarea totală, asta însemnând cam 600.000 de lei. Am fost anunțați spre sfârșitul anului trecut, între Crăciun și Anul Nou. Am respectat termenul de cinci zile pentru depunerea contestației și ne-au spus că trebuie să depunem și banii. Dar în primele zile din ianuarie, adică până la Bobotează, nu aveam încă buget. Și, ca atare, nu aveam dreptul să depunem garanția. Am comunicat acestui Consiliu că legea mă împiedică să depun garanția, pentru că nu am încă bugetul alocat. Au spus că nu ne interesează și ne-au ejectat din licitație”, a subliniat profesorul Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.