"Ne-am dori ca Guvernul să aibă o viziune" pentru a ajuta la rezolvarea problemelor din sector, inclusiv a lipsei de forță de muncă, a declarat președintele AHETA, Hélder Martins.
Documentul, comandat de Universitatea din Algarve prin intermediul Laboratorului colaborativ pentru turism și inovare (KIPt COLAB), indică faptul că "nevoile de resurse umane variază între 4.484 și 7.906 până la sfârșitul anului 2023, în cadrul companiilor intervievate".
Studiul se bazează pe un eșantion care reprezintă 54% din capacitatea de cazare din Algarve, 52% din cererea turistică și 34% din locurile de muncă din regiune.
Potrivit cifrelor publicate, membrii AHETA numără, în prezent, aproximativ 17.000 de angajați, dar mai are nevoie de încă 30%. "Dificultățile de angajare sunt evidente, în special în domeniile mai operaționale, cum ar fi alimentația și băuturile, cazarea și întreținerea", spune Antónia Correia, de asemenea prezentă.
Chiar și așa, condițiile de muncă în turism și în hoteluri arată "o îmbunătățire progresivă în ceea ce privește stabilitatea și salariile", a dat asigurări, avertizând că "așteptările pentru viitor relevă un optimism foarte moderat".
Creșterea salariilor
Salariul mediu brut al companiilor membre AHETA era de aproximativ 1.013 euro în 2022, cu 70% mai mare decât salariile plătite în 2015.
Pentru această asociație, decizia recentă a Guvernului de a stabili un protocol de liberă circulație a lucrătorilor pentru acest sector cu țările lusofone, Maroc și India ar trebui accelerată, pentru a asigura sosirea mai multor lucrători anul viitor.
Hélder Martins a declarat că "ar putea exista probleme" în ceea ce privește capacitatea consulatelor portugheze din aceste țări de a le elibera vizele, ceea ce ar putea întârzia sosirea forței de muncă în 2023.
Acest oficial a sugerat ca executivul portughez să studieze "ajustări" care să fie făcute în ceea ce privește sarcina fiscală, astfel încât companiile și lucrătorii să aibă mai multe stimulente pentru angajarea în acest sector.
Cazarea lucrătorilor reprezintă altă problemă majoră pe care AHETA ar dori să o vadă rezolvată, și anume prin construirea de locuințe pentru această forță de muncă, la prețuri mai mici decât cele obișnuite
"Costurile pe care le implică închirierea unei locuințe constituie cel mai mare obstacol pentru ca oamenii să vină să lucreze în regiunea noastră", a conchis el.
Citește și Cât costă să mânânci românește la New York
Spicuind din meniu, observăm că cel mai ieftin preparat este salata de varză care costă 8 dolari o porție în timp ce clasicii ardei copți costă 11 dolari porția iar micii costă 15 dolari o porție.
Cel mai scump preparat este cotletul de miel la grătar care costă 29 de dolari.
Într-una din fotografii se vede și bonul unei consumații care a constat din un pahar de vin Fetească neagră de 14 dolari, un pahar cu vin rose de 12 dolari.
Zacusca de casă de 10 dolari, papanași cu vișine de 12 dolari, sarmale cu mămăligă care au costat 23 de dolari iar șnițelul de pui cu piure de cartofi de 23 de dolari.
În total consumația celor doi a costat ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.