În acest context, analistul economic Adrian Negrescu a afirmat că: ”Hai să luăm de bună ce a spus domnul Budăi, că a obținut de la Bruxelles o renegociere a zonei de pensii astfel că vor le vor putea mări. Există în business o expresie ”show me the money!”. Să vedem de unde vor scoate banii pentru aceste majorări și să ne arate și un calendar al acestora. Până acum invocau că nu au voie să mărească pensiile din cauza opreliștilor impuse de CE”.
Adrian Negrescu a mai spus că procentul cu care pensiile ar trebui majorate este de cel puțin 15% de la 1 ianuarie 2023, acest lucru fiind legal și conform cu inflația din anul precedent.
Însă, oficialii pun în față o prevedere de la Bruxelles care spune că ni se cere să nu creștem pensiile numai dacă bugetul ne permite lucru despre care Adrian Negrescu spune că ar putea ascunde de fapt o majorare mai mică a pensiilor, pe principiul că ”așa ne-am angajat cu Bruxelles-ul”.
Negrescu a atras atenția că realitatea este că reforma pensiilor speciale nu s-a făcut, un lucru care trebuia să se întâmple de la începutul anului. Economistul a precizat, la România TV, și că până la 31 martie trebuia să avem o nouă lege a pensiilor care să prevadă și recalcularea care să elimine injustițiile din sistem.
Declaraţia privind eliminarea pragului a fost făcută la finalul vizitei pe care Marius Budăi a avut-o în această săptămână la Bruxelles, unde a purtat negocieri cu comisarul european pentru Muncă şi cu specialiştii Comisiei Europene.
"A fost o discuţie extrem de pozitivă. Am avut, timp de două zile, discuţii şi cu comisarul pe Muncă, şi cu tehnicul din cadrul Comisiei Europene, în cadrul cărora am stabilit direcţia de mers pentru pensiile speciale. Mai avem câteva aspecte de îmbunătăţit la Camera Deputaţilor. S-a apreciat direcţia bună a legii. După care s-a negociat procentul de 9,4 din PIB, care va fi scos total în urma unei reforme corecte a pensiilor din sectorul public", a precizat Budăi.
El a adăugat că acordul CE vine cu "promisiunea" Bucureştiului să nu facă modificări legislative în sistemul de pensii până când aceste modificări nu întrunesc şi acordul Bruxelles-ului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.