Constructorul de automobile sport Porsche AG va fi inclus în indicele care reflectă evoluţia la bursă a primelor 40 de companii germane (Blue Chips), la două luni de la lansarea ofertei publice, a anunţat luni operatorul bursier Deutsche Boerse, transmite Reuters.
Porsche AG va înlocui producătorul de echipamente sportive Puma în indicele DAX începând cu data de 19 decembrie, urmând ca acţiunile Puma să fie incluse în indicele MDAX.
De la debutul listării lor în Germania, la finele lunii septembrie, acţiunile Porsche au înregistrat un salt de aproape 30%. În aceste condiţii, capitalizarea Porsche a depăşit-o pe cea a firmei mamă, grupul Volkswagen AG, care deţine 75% minus o acţiune la Porsche AG. În prezent, Porsche este cea mai valoroasă companie europeană producătoare de automobile.
Atât grupul Volkswagen, cât şi acţionarul său majoritar, holdingul Porsche SE, sunt de asemenea incluse în indicele DAX al bursei de la Frankfurt.
Operatorul bursier Deutsche Boerse revizuieşte în mod periodic componenţa indicelui DAX utilizând datele cu privire la tranzacţii pentru a măsura valoarea de piaţă şi volumul tranzacţiilor şi a decide care sunt companiile ce merită incluse în indicele DAX.
Anul trecut, numărul companiilor regrupate în indicele DAX a fost majorat de la 30 până la 40, în ceea ce a fost cea mai amplă reformă din istoria indicelui bursei de la Frankfurt.
Vezi şi: Aurul atinge un maxim al ultimelor două săptămâni
Aurul a atins joi un maxim al ultimelor două săptămâni, susținut de un dolar mai slab, după ce discursul președintelui Rezervei Federale americane (FED), Jerome Powell, a sporit așteptările privind viitoarele majorări mai mici ale dobânzilor.
Aurul spot a crescut cu 0,4%, la 1.774,62 dolari pe uncie la ora 0241 GMT și a atins cel mai ridicat nivel din 16 noiembrie. Contractele futures pe aur din SUA au urcat cu 1,6%, la 1.788,70 dolari. Indicele dolarului a scăzut cu 0,3 procente. Un dolar mai slab face ca aurul să fie mai atractiv pentru cumpărătorii străini.
Powell a confirmat că FED va încetini ritmul de înăsprire a politicii monetare, ceea ce a dus la scăderea dolarului american și la creșterea aurului, a declarat analistul City Index, Matt Simpson. În discursul său de miercuri, Powell a semnalat, de asemenea, o ajustare economică prelungită la o lume în care costurile de împrumut vor rămâne ridicate, inflația scade lent, iar SUA rămâne cu un deficit cronic de lucrători.
Participanții de pe piață se așteaptă în prezent la o probabilitate de 91% de majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază la următoarea ședință a băncii centrale americane din decembrie. O reducere a ratei tinde să stimuleze atractivitatea lingourilor, deoarece reduce costul de oportunitate al deținerii activului neperformant, care a încheiat luna noiembrie cu o creștere de peste 8% - cea mai mare creștere lunară din iulie 2020.
Atenția investitorilor se îndreaptă acum către datele de vineri ale Departamentului Muncii din SUA privind salariile angajaților din toate sectoarele de activitate, mai puțin cele din agricultură, care ar putea influența deciziile de politică ale Fed.
"Un raport puternic privind locurile de muncă va da Rezervei Federale undă verde pentru a continua să crească ratele în timp ce inflația rămâne ridicată, ceea ce este rău pentru aur. Un raport slab ar putea fi bun pentru aur, deoarece indică o scădere a cererii de consum în viitor, ceea ce este deflaționist", a adăugat Simpson.
Între timp, ocuparea forței de muncă în sectorul privat din SUA a crescut mult mai puțin decât se aștepta în noiembrie, sugerând că cererea de forță de muncă se răcește pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Argintul la vedere a urcat cu 0,2%, la 22,24 dolari, platina a crescut cu 0,7%, la 1.040,13 dolari, iar paladiul a urcat cu 0,9%, la 1.897,63 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.