Veniturile din taxe de mediu ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au ridicat la 324,6 miliarde de euro în 2018, ceea ce reprezintă o creştere de 3% în termeni nominali faţă de anul 2017 şi cu 49% faţă de 2002. Taxele pe energie au fost responsabile pentru cea mai mare parte (77,7%) din veniturile din taxele de mediu ale UE în 2018, urmate de taxele pe transport (19,1%) şi taxele pe poluare şi resurse (3,3%).
La nivelul Uniunii Europene, taxele de mediu au avut în 2018 o pondere de 6% în veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale. România se situează din acest punct de vedere deasupra mediei europene, ponderea taxelor de mediu în totalul veniturilor statului din taxe şi contribuţii sociale fiind de 7,95%. Doar în 10 state membre UE ponderea taxelor de mediu în totalul veniturilor statului este mai mare decât în România.
Citește și ANAF. Ce se întâmplă cu casele de marcat din 2020
Contribuţia taxelor de mediu la veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale variază semnificativ în rândul statelor membre. Ţările unde în anul 2018 taxele de mediu aveau cea mai mare pondere au fost: Letonia (10,9%), Bulgaria (9,8%), Grecia (9,5%), Slovenia (9,4%) şi Croaţia (9,3%).
La polul opus, ţările membre unde taxele de mediu aveau cea mai mică pondere în totalul veniturilor statului din taxe şi contribuţii sociale au fost: Luxemburg, (4,4%), Germania (4,5%) şi Suedia (4,8%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.