Informația a fost primită de Administrația Română Apele Române astăzi de la reprezentanții Apelor Române Jiu - Sistemul de Gospodărire a Mehedinţi din partea reprezentanților Poliției de Frontieră în timp ce aceștia se aflau în misiune de intervenție.
O echipa de la Apele Române s-a deplasat imediat la fața locului și a prelevat probe de apă pentru a stabili sursa poluării.
Totodată, reprezentanții Hidroelectrica S.A au acționat în cursul serii cu material spilsorb și au montat un baraj absorbant pentru stoparea poluării.
Echipele Administrației Apele Române monitorizează în continuare evoluția situației de la fața locului, în amonte și în aval de Hidrocentrala Porțile de Fier I.
Citește și:
Pericol de poluare majoră în Marea Neagră, în apropiere de România
Un grup operativ a fost înființat pentru a coordona descărcarea unei nave sub pavilion panamez încărcată cu îngrășăminte, care a eșuat în faleza Mării Negre, în largul coastelor din nordul Bulgariei, și care amenință să provoace o poluare majoră.
Decizia de înființare a grupului operativ a fost anunțată de ministrul Transporturilor, Hristo Alexiev, după ședința săptămânală a guvernului de miercuri. "Avem două priorități cheie: mediul și sănătatea oamenilor", a declarat oficialul, citat de agenția bulgară de știri BTA.
Nava, Vera Su, se îndrepta spre portul Varna cu 3.300 de tone de uree și 20 de tone de combustibil atunci când a rămas blocată pe 20 septembrie.
Locul în care se află face parte dintr-o rețea de zone protejate la nivelul UE. Proprietarului navei i s-a cerut să ia măsuri, dar tot ce a propus a fost să arunce ureea în mare. Autoritățile bulgare au luat problema în propriile mâini pe 26 septembrie, când a devenit clar că Vera Su vărsa uree în mare.
O macara plutitoare a început să descarce ureea, dar unele cantități au ajuns în mare, iar operațiunea a fost suspendată. Pe 29 septembrie, s-a anunțat că toate operațiunile sunt suspendate din cauza vremii nefavorabile.
Ministrul Transporturilor a declarat că valurile mari ar putea forța evacuarea celor nouă membri ai echipajului Vera Su și că există disponibilitatea de a face acest lucru.
El a mai spus că aproape tot combustibilul a fost golit de pe navă, rămânând doar o cantitate mică pentru electricitate. Citește mai mult AICI
Citește și:
Tanczos Barna: Un risc real de poluare a Mării Negre nu există
Ministrul Mediului Tanczos Barna afirmă că litoralul românesc nu e în pericol din cauza războiului din Ucraina.
"Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, un risc real de poluare a Mării Negre nu există, pentru că volumul de apă este atât de mare, încât e aproape imposibil ca în urma războiului şi a eventualelor accidente la diverse combinate, fabrici, să fie poluată marea în aşa fel încât să ajungă poluarea şi la litoralul românesc. Putem afirma fără doar şi poate că litoralul românesc nu e în pericol în momentul de faţă din cauza războiului din Ucraina", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-un interviu la Prima TV.
Tanczos Barna susţine că nu a fost înregistrată creşterea nivelului de poluare sau de radiaţii în România ca urmare a războiului din Ucraina. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.