Într-un comunicat, agenţia federală Rosprirodnadzor a anunţat că a solicitat unei filiale a gigantului Norilsk Nickel plata unei "compensaţii voluntare", echivalentă cu o treime din profiturile nete ale grupului în 2019.
Luni seară, acţiunile Norilsk Nickel au scăzut cu aproape 5% la bursa din Moscova. Compania, controlată de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, este cel mai mare producător de paladiu şi nichel din lume.
La sfârşitul lunii mai, 21 de tone de carburant au fost deversate în mai multe cursuri de apă, după prăbuşirea unui rezervor al unei centrale termice aparţinând societăţii NTEK, o entitate din cadrul Norilsk Nickel.
Acuzațiile curg, iar Rusia a dezmințit tot! Care este adevărul
Această poluare a suscitat o imensă maree roşie, vizibilă din spaţiu, în apropierea oraşului arctic Norilsk. Această maree roşie a necesitat amplasarea unor baraje plutitoare şi operaţiuni de pompare pentru a se evita răspândirea poluării în spaţiile naturale protejate.
Producătorul de aluminiu Rusal, care deţine 28% din Norilsk Nickel, a calificat luni decizia privind amenda drept "neaşteptată" şi a adăugat că speră că o întâlnire de urgenţă a conducătorilor grupului va face posibilă discutarea acestei solicitări "fără precedent".
"Suntem siguri că acţionarii vor putea găsi o soluţie comună pentru această situaţie dificilă", conform unui răspuns al serviciului de presă al Rusal, contactat de AFP.
Ministrul rus al Mediului, Dimitri Kobâlkin, a estimat într-un comunicat că această amendă reflectă "dimensiunea fără precedent" a catastrofei.
El a comparat această poluare cu una dintre cele mai grave maree negre din istoria Statelor Unite - naufragiul petrolierului Exxon Valdez din 1989, care, conform ministrului, a produs costuri de peste 5 miliarde de dolari companiei Exxon Mobile.
Un purtător de cuvânt al Norilsk Nickel a indicat că această companie nu a primit încă o solicitare oficială de la autorităţile ruse.
După anunţul catastrofei de mediu, preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat companiei să-şi asume toate costurile legate de îndepărtarea poluării.
Preşedintele companiei Norilsk Nickel a declarat că este pregătit să plătească "orice este nevoie" şi a estimat pagubele la 10 miliarde de ruble (123 milioane de euro la cursurile actuale), de aproape 15 ori mai puţin decât suma cerută acum de autorităţile ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.