În acest timp fermierii polonezi au continuat protestele la nivel național împotriva politicilor UE, inclusiv împotriva importurilor de cereale ieftine din Ucraina.
Fermierii au început vineri să blocheze drumurile și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dând astfel startul unei greve generale de o lună pentru a a-și arăta împotrivirea asupra politicilor UE și a lipsei de acțiune a guvernului pentru a le proteja mijloacele de trai.
Reprezentanții noului guvern proeuropean al Poloniei au declarat că înțeleg provocările cu care se confruntă fermierii și că ajutorul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei nu poate fi acordat în detrimentul fermierilor polonezi.
"Astăzi ... voi cere ca toate transporturile de cereale care sunt exportate și care au un embargo impus asupra lor să fie examinate în Polonia", a declarat Kolodziejczak pentru agenția de presă de stat PAP.
Atunci când astfel de cereale ajung în Germania și, după examinare, se dovedesc a fi de proastă calitate, a spus el, "în 99% din cazuri se întorc în Polonia ca cereale europene" și nu în Ucraina.
Fermierii din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania și Germania au protestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și a creșterii costurilor și a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din străinătate.
Fermierii polonezi au fost deosebit de vehemenți în ceea ce privește impactul importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.